Egipatski sud osudio na smrt 17 osoba zbog napada na crkve

Egipat, Koptska crkva, Napad
Prošle je godine zbog vjere svakog mjeseca u prosjeku ubijano 250 kršćana (EPA)

Egipatski vojni sud osudio je u četvrtak 17 osoba na smrtnu kaznu zbog umiješanosti u bombaške napade na tri kršćanske crkve i policijski punkt 2016. i 2017. godine, u kojima je ubijeno više od 80 ljudi, javila je egipatska državna agencija MENA.

Uz to, sud je 19 osoba osudio na doživotnu robiju zbog napada na crkve u Kairu, mediteranskom gradu Aleksandriji i Tanti u delti Nila, navodi MENA, kako prenosi Tanjug.

Pripadnici skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) preuzeli su odgovornost za bombaške napade u Aleksandriji i Tanti, a u oba slučaja je riječ o samoubilačkim napadima uoči Uskrsa u travnju 2017. godine u kojima je ubijeno 45 ljudi.

Stotinu ubijenih

Ista skupina preuzela je odgovornost i za napad u prosincu 2016. na kapelu pored crkve Svetog Marka u Kairu, u kojem je ubijeno 28 ljudi.

Agencija MENA navodi da su neki među optuženima osumnjičeni i za izvođenje napada na kontrolni punkt u egipatskoj Zapadnoj pustinji, u kojem je prošle godine ubijeno najmanje osam policajaca.

Egipatski kršćani su se našli na meti oružanih grupa u nizu bombaških i samoubilačkih napada od prosinca 2016. godine, a u tim napadima je ubijeno više od 100 osoba, navodi AP.

Kršćanska manjina u Egiptu čini 10 posto stanovništva. 

Izvor: Agencije