Oglasi

Egipatski sud dopustio predaju otoka Saudijskoj Arabiji

Nakon odluke suda otoci Tirana i Sanafira, kojim Egipat gospodari od 1950. godine, bit će vraćeni Saudijskoj Arabiji.
Egipat je u aprilu 2016. potpisao granični sporazum sa Saudijskom Arabijom prema kojem otoci prelaze pod kontrolu RijadaAP

Kontroverzni dogovor o predaji dva otoka u Crvenom moru Saudijskoj Arabiji može ići dalje, odlučio je u nedjelju sud u Kairu.

Sud je tako poništio presudu nižeg suda u januaru, koji je zabranio predaju otoka Tirana i Sanafira, objavila je državna televizija.

Otoci Tiran i Sanafir kontroliraju južni ulaz u zaljev Aqaba, u kojem se nalaze važne izraelske i jordanske luke.

Egipat je u aprilu 2016. potpisao granični sporazum sa Saudijskom Arabijom prema kojem otoci prelaze pod kontrolu Rijada.

Masovni protesti

Predsjednik Abdel-Fattah al-Sisi tada se našao na udaru oštrih kritika protivnika, a diljem zemlje organizirani su masovni protesti.

Protivnici predaje otoka tvrdili su da se prema sporazumu Velike Britanije i Osmanskog carstva iz 1906. godine otoci nalaze u egipatskim teritorijalnim vodama.

Vlada je tvrdila da je tim turističkim otocima, na zahtjev zaljevske monarhije, Egipat samo administrativno upravljao od 50-tih godina prošlog stoljeća.

Vlada je obrazložila da su egipatske Oružane snage štitile otoke na osnovu odgovarajućeg zahtjeva koji im je 1950. uputio tadašnji saudijski kralj Abdul-Aziz.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.