Egipatske vlasti ponovo uhapsile novinara Al Jazeere Mahmouda Husseina

Porodica uhapšenog novinara je saopćila da je Hussein ponovo vraćen u zatvor u Tori, ali nije otkrila za šta ga egipatsko tužilaštvo u novoj istrazi tereti (Al Jazeera)

Egipatske vlasti u ponedjeljak su pokrenule novu istragu i ponovo uhapsile novinara Al Jazeere Mahmouda Husseina koji je prošle sedmice sudskom odlukom pušten na slobodu nakon što je u zatvoru proveo dvije i pol godine.

Porodica Hussein saopćila je da je novinar u subotu izašao iz zatvora Tora i da je stigao u policijsku stanicu u Gizi radi provedbe proceduralnog dijela sudske odluke o njegovom izlasku na slobodu.

Istodobno je Tužilaštvo za državnu sigurnost Egipta pokrenulo novu istragu, prenosi Anadolija.

Novinar Hussein je ponovo uhapšen i određen mu 15-dnevni pritvor.

Njegova porodica je saopćila da je Hussein ponovo vraćen u zatvor u Tori, ali nije otkrila za šta ga egipatsko tužilaštvo u novoj istrazi tereti.

Sud u Kairu je u prošli utorak naredio puštanje novinara Husseina na uvjetnu slobodu, a dva dana kasnije je odbio žalbu tužilaštva.

Hussein, državljanin Egipta, u zatvoru je proveo 881 dan, nakon što je u decembru 2016. godine uhapšen u egipatskoj prijestolnici Kairu.

Od tada je bio u pritvoru, bez suđenja i zvanične optužnice.

Optužbe Egipta

Egipatske vlasti su ga kasnije teretile za širenje lažnih vijesti u korist svog poslodavca Al Jazeere , što je medijska kuća iz Katara kategorično negirala.

Hussein, koji ima devetero djece, u Egiptu je bio na odmoru kada je uhapšen.

Egipat je dugo u sukobu s Al Jazeerom i Vladom Katara.

Vlasti ove sjevernoafričke države su uhapsile Al Jazeerinog novinara Abdullaha el-Shamyja i kamermana Mohameda Badra nakon udara u julu 2013. godine, kada je zbačen prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta Mohamed Mursi.

Badr je oslobođen u februaru 2014. godine, dok je Shamy na slobodu izašao u junu iste godine.

Decembra 2013. godine su novinari Al Jazeere Peter Greste, Mohammed Fahmy i Baher Mohamed uhapšeni, optuženi i proglašeni krivim za podržavanje pokreta Muslimanska braća i širenja lažnih vijesti.

Nakon međunarodnog pritiska, ovaj trio je oslobođen u februaru 2015. godine.

Egipat je prekinuo diplomatske odnose s Katarom u junu 2017. godine, u sklopu kampanje blokade ove države, koju predvode Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Među uvjetima prekida spora je zahtjev da Katar ugasi medijsku mrežu Al Jazeera.

Kako navodi organizacija Reporteri bez granica, početkom ove godine 32 novinara su bila zatvorena u Egiptu.

Izvor: Agencije