Egipatska pomorska baza pomaže opsadi palestinskog otpora

Baza Berenice, čijem je otvaranju prisustvovao šeik Mohammed bin Zayed, prijestolonasljednik Abu Dhabija, uspostavljena je u koordinaciji s Izraelom (Al Jazeera)

Istraga koju je provela emisija Al Jazeere Arabic „Ma Khafia Aazam“ (Vrh ledenog brijega) otkrila je detalje o izraelskom savezu s arapskim zemljama radi blokade palestinskog otpora u Pojasu Gaze i ulozi egipatske pomorske baze Berenice u svemu tome.

U emisiji su prikazani ekskluzivni snimci koji pokazuju egipatsku vojsku u projektu stvaranja tampon zone u Rafahu u Egiptu, kao i izgradnju modernih zidova razgraničenja duž granice. Fotografije iz zraka su zabilježile duboke vodene bazene iskopane na egipatskoj strani granice s Gazom s ciljem da se  spriječe bilo kakvi pokušaji kopanja tunela.

U emisiji emitiranoj pod nazivom „Dogovor i oružje“, objavljene su ekskluzivne informacije o tome kako je jedan od ciljeva „egipatske pomorske baze Berenice“, koja je otvorena na Crvenom moru u januaru, da se prekine bilo kakva opskrba otpora u Gazi.

Stezanje omče Palestincima

Političari i vojni stručnjaci potvrdili su da je egipatska baza Berenice, koja je uspostavljena zahvaljujući finansijskim sredstvima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), a čijem je otvaranju prisustvovao šeik Mohammed bin Zayed, prijestolonasljednik Abu Dhabija, uspostavljena u koordinaciji s Izraelom s ciljem da se stegne omča oko palestinskog otpora i onemogući da dođe do oružja.

Egipatske vlasti kažu da uspostava baze dolazi u okviru podizanja kapaciteta vojske u pogledu naoružanja, obučenosti i vojnih baza, dok pristalice egipatskih vlasti kažu da baza Berenice štiti južne granice Egipta i šalje poruku etiopskoj strani u svjetlu pregovora o Velikoj renesansnoj brani.

Površina vojne baze iznosi 150 hiljada „feddana“ (jedan „feddan“ je površina od 4.200 kvadratnih metara, odnosno 0,42 hektara), a obuhvata pomorsku bazu, zračnu bazu, vojnu bolnicu, brojne borbene i administrativne jedinice, poligon za gađanje i obuku u rukovanju svim vrstama oružja te pristanište.

Britanski kolumnista David Hearst je rekao da je pomorska baza uspostavljena u koordinaciji s Izraelom, jer se „ništa ne događa bez sigurnosne koordinacije s Izraelom, što smo vidjeli već mnogo puta“.

‘Hamas mora biti razoružan’

Istraživač i stručnjak za bliskoistočna pitanja Ian Black rekao je da je baza Berenice rezultat obavještajne saradnje između Egipta i Izraela kako bi se ugušio otpor u Gazi, što je jedan od ciljeva ove pomorske baze.

Ukazujući na vezu Egipta s blokadom oružja palestinskom otporu, Ami Ayalon, bivši šef Agencije za unutrašnju sigurnost u Izraelu (Shabak), izjavio je: „Iskoristili smo Egipat da objasnimo međunarodnoj zajednici, Hamasu i Palestincima da Hamas mora biti razoružan kako bi se promijenila situacija u Gazi“.

Ovaj bivši izraelski sigurnosni dužnosnik je objasnio da je Tel Aviv, nakon vojnih operacija u Gazi, došao do zaključka da Izrael ne bi smio sam razoružati Hamas.

Jim Moran, bivši američki kongresmen, rekao je da je Sisijeva uloga obuzdati egipatski narod, osigurati stabilnost i spriječiti bilo kakvu stvarnu demokratiju, a njegov utjecaj će biti onoliki koliko ga Sjedinjene Američke Države, Izrael i arapske zemlje odluče iskoristiti.

Pomoć Saudijske Arabije i Emirata

Važno je napomenuti da je nakon otvaranja ove egipatske baze izraelski TV Kanal 12 naveo da će baza Berenice doprinijeti zaštiti izraelske sigurnosti.

„Izrael ima vrlo ograničeno prisustvo u tom osjetljivom području, a širenje egipatske prisutnosti tamo također bi pomoglo u održavanju sigurnosti brodova koji idu do, i iz Izraela“, rekao je Ehud Yaari, analitičar za arapska pitanja na TV Kanalu 12.

Yaari je objasnio da je Egipat dobio pomoć od Saudijske Arabije i UAE-a za uspostavljanje ove vojne baze, kao jedan od koraka koje dvije zemlje poduzimaju po pitanju raspoređivanja vojnih baza duž obala Crvenog mora.

Izvor: Al Jazeera