Egipatska policija upala u ured Anadolije u Kairu i privela četiri zaposlenika

Policija koja je izvršila upad odbila je advokatu agencije, koji je došao u ured, pružiti informacije o razlogu upada

Egipatske snage sigurnosti izvele su sinoć upad u ured Agencije Anadolija u Kairu i u nepoznatom pravcu odvele četvero zaposlenika, uključujući jednog državljanina Turske.

Policija koja je upala u ured pogasila je sigurnosne kamere i prekinula internetsku konekciju, navela je Anadolija.

Pripadnici sigurnosti pretražili su ured te zaplijenili pasoše, mobitele i laptope zaposlenika agencije i onemogućili im bilo kakav kontakt s vanjskim svijetom.

Kako prenosi reporter Anadolije, policija koja je izvršila upad odbila je advokatu agencije, koji je došao u ured, pružiti informacije o razlogu upada.

Policija je potom izvela advokata iz ureda te nastavila s pretragom.

‘Napad i zastrašivanje’

Kemalettin Eruygur, otpravnik poslova Ambasade Turske u Kairu, pomno prati cijeli događaj, a u kontaktu je i s Ministarstvom vanjskih poslova Egipta.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske osudilo je upad egipatskih snaga.

U saopćenju tog ministarstva navodi se da su sinoćnji upad egipatskih snaga sigurnosti i privođenje bez obrazloženja napad i zastrašivanje koji su usmjereni protiv turskih medija.

Također se navodi da nasilni akt protiv Anadolije nije samo pokazatelj negativnog stava egipatskih vlasti prema medijskim slobodama nego još jedna potvrda teškog stanja kad je riječ o demokratiji i transparentnosti.

“Iza tog bezobzirnog stava dijelom stoji i zatvaranje očiju koje Zapad, kao protagonist medijskih sloboda, čini na kršenja tih normi u Egiptu”, navodi se u saopćenju.

Glasnogovornik Ureda predsjednika Republike Turske Ibrahim Kalin razgovarao je s generalnim direktorom Anadolije Senolom Kazancijem i izrazio žaljenje zbog privođenja zaposlenika. 

Otpravnik poslova Ambasade Egipta u Ankari pozvan je u Ministarstvo vanjskih poslova Turske u vezi s tim događajem.

Bez obrazloženja za upad

Fahrettin Altun, šef Ureda turskog predsjednika za odnose s javnošću, osudio je “neprijateljske postupke egipatskih vlasti prema turskim medijima”.

Zatražio je da egipatske vlasti odmah prestanu s takvim postupcima prema medijima.

“Želimo da što prije prestanu ovakva nepravedna hapšenja koja jasno pokazuju u kakvom su strahu pučisti koji su protiv slobode izražavanja i slobode medija. Ovaj neprijateljski postupak egipatskih pučista prema zaposlenicima Anadolije pokazatelj je u kakvom su nemoćnom stanju u trenucima kada Turska bilježi znatan napredak u uspostavljanju mira u regiji, posebno posljednjih dana na istočnom Sredozemlju i u Libiji”, rekao je Altun.

Egipatske institucije dosad nisu obrazložile zbog čega su novinari privedeni i kamo su odvedeni.

Turski ministar pravde Abdulhamit Gul rekao je da očekuje oslobađanje “nezakonito privedenih zaposlenika Anadolije”.

Egipatske vlasti već 1.118 dana u zatvoru drže i novinara Al Jazeere Mahmouda Husseina bez formalne optužnice.

Izvor: Agencije