Egipat uhapsio novinara nakon pojavljivanja na Al Jazeeri

Monir je zatvoren u zloglasnom kairskom zatvoru Tora (Reuters)

Egipat je uhapsio novinara veterana koji je otvoreno kritizirao vladu nakon što se pojavio na katarskoj medijskoj mreži Al Jazeera.

Mohameda Monira (65) uhapsili su policajci u civilnoj odjeći rano u ponedjeljak, izvijestio je u utorak Komitet za zaštitu novinara (CPJ), sa sjedištem u New Yorku.

“Egipatske vlasti moraju odmah i bezuvjetno osloboditi novinara Mohameda Monira i odbaciti ove neosnovane optužbe”, navodi se.

“Monirovo zdravlje već je veoma slabo, a pritvor za vrijeme pandemije izuzetno je okrutan.”

Moniru je određen pritvor od 15 dana pod optužbom da se pridružio “terorističkoj organizaciji”, širivši lažne vijesti i zloupotrebljavajući društvene mreže.

Pojačana borba protiv medija

Njegovo hapšenje uslijedilo je nakon što Egipat pojačava borbu protiv medija otkad je Abdelfattah al-Sisi postao predsjednik 2014, godinu nakon što je predvodio svrgavanje svog prethodnika Mohameda Mursija.

Vlada smatra Monira glasnogovornikom Mursijeve Muslimanske braće, koja su sada na crnoj listi kao teroristička organizacija.

Policija je u subotu pretresla Monirov stan. Tada ga nije bio kod kuće, ali je pribavio snimke racije s kamere u svojoj zgradi koju je dijelio posredstvom interneta.

U prkosnoj videoporuci koju je objavio na Facebooku Monir se zakleo da ga pokušaj vlasti da ga uhapsi neće spriječiti da govori.

Hapšenja novinara

U porodičnoj izjavi objavljenoj na Monirovoj Facebook-stranici njegova kćerka Sara rekla je: “On je samo koristio svoju slobodu govora i njegove riječi nisu sadržavale nikakvo poticanje nacije.”

U maju je CPJ dokumentirao hapšenja najmanje četvorice egipatskih novinara, među kojima je i Sameh Haneen, koptski kršćanin, koji se, također, suočava s optužbama za priključenje terorističkoj organizaciji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova kasnije je objavilo snimak navodnog Haneenovog priznanja u kojem je tvrdio da su mu plaćene hiljade dolara za izradu videočlanaka za Al Jazeeru u kojima se kritički govori o vladi, a sve na zahtjev članova Muslimanske braće.

Mahmud Hussein novinar je Al Jazeere koji je u Egiptu zadržan više od tri godine.

Iako je egipatski državljanin, uhapšen je ubrzo nakon dolaska u Egipat, 20. decembra 2016, tokom privatne posjete. Službeno nije optužen.

Bojkot Katara

U maju 2019. egipatski sud odbacio je naredbu državnog tužioca da ga pusti na slobodu. Vlasti su otvorile novu istragu protiv njega s neodređenim optužbama i vratile ga u zatvor.

Egipat i njegovi saveznici u Zaljevu – Bahrein, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati – bojkotiraju Katar od juna 2017, optužujući ga da “podržava teroriste” i miješa se u poslove svojih susjeda. Sve te optužbe Doha negira.

Egipat je treća najgora država po zatvaranju novinara nakon Kine i Turske, navodi CPJ.

Izvor: Al Jazeera i agencije