Egipat: Uhapšen bivši čelnik Sisijeve predizborne kampanje

Hapšenje Hazima Abdelazima su grupe za ljudska prava nazvale kampanjom da se utišaju kritike Vlade (Reuters)

Egipatska policija uhapsila je nekadašnjeg čelnika u predizbornoj kampanji predsjednika Abdela Fattaha el-Sisija, koji je ga je posljednjih godina svakodnevno kritizirao.

Policija nije saopćila razlog hapšenja Hazima Abdelazima, ali je izvor rekao za agenciju Reuters da je optužen za objavljivanje lažnih vijesti i djelovanje protiv države.

Nekadašnji zamjenik ministra telekomunikacija za vrijeme Hosnija Mubaraka, Abdelazim je kasnije vodio komitete za mlade tokom Sisijeve predizborne kampanje 2014. godine.

On je aktivan na Twitteru i ima 752.000 pratitelja, a redovno kritizira Sisija i njegovu politiku.

“Bio sam u pravu i radio sam greške, moja najveća greška je što sam prihvatio da se pridružim Sisijevoj kampanji”, piše na njegovom Twitter profilu.

Brojna hapšenja blogera i novinara

Hapšenje Abdelazima je posljednje u nizu, a grupe za ljudska prava su to nazvale kampanjom da se utišaju kritike Vlade.

Egipatske vlasti uhapsile su brojne blogere ovog mjeseca, uključujući nagrađivanog blogera i novinara Waela Abbasa, koji je optužen za priključivanje ilegalnoj organizaciji i objavljivanje lažnih vijesti.

Blogeri Sherif Gaber i Shady Abuzaid, poznat po svojim videima na YouTubeu i Facebooku, također su uhapšeni u maju.

Prošle sedmice je egipatski vojni sud osudio novinara i istraživača Ismaila Alexandranija na 10 godina zatvora, koji je optužen da pripada Muslimanskoj braći.

Prije nekoliko dana mnogi Egipćani su počeli na Twitteru pisati o nestanku Walida Salema, doktorskog kandidata na Univerzitetu u Washingtonu.

Izvor: Al Jazeera i agencije