Egipat u UN odbacio sporazume Turske i Libije

Poslije gotovo deset godina građanskog rata i raspada države, za dominaciju u Libiji se bore dvije strane koje imaju podršku raznih država svijeta (EPA)

Egipat je u pismu Vijeću sigurnosti UN-a odbacio dva sporazuma Turske i Vlade koju UN podržavaju u Libiji o pomorskim pravima tih dviju država na Sredozemnom moru i o vojnoj saradnji, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Pomorski sporazum bi Turskoj omogućio pristup tuđim ekonomskim zonama širom Sredozemnog mora, čemu se protive Grčka, Kipar i Egipat koji geografski leže između Turske i Libije.

Egipatski ambasador u UN-u Mohamed Edrees napisao je u pismu koje je u četvrtak dostavljeno agenciji AP kako je potpisivanjem sporazuma prošlog mjeseca libijski premijer Fayez al-Sarraj prekršio sporazum iz 2015. godine kojim je uspostavljena privremena vlada u Libiji, a koju je Vijeće sigurnosti odobrilo.

Edrees je napisao kako taj sporazum zahtjeva da Predsjedničko vijeće u cjelini – ne samo predsjednik Vijeća, zaključuje međunarodne sporazume.

Pitanje odobrenja

Te sporazume mora odobriti Predstavnički dom, ali tog odobrenja nema za dva memoranduma o razumijevanju s Turskom, napisao je on.

Vlada sa sjedištem u Tripoliju je u četvrtak saopćila kako se njen kabinet složio da „aktivira“ memorandum o razumijevanju u pogledu svoje sigurnosne saradnje sa Turskom. Nije precizirano šta bi to značilo.

Edreesovo pismo, međutim, kaže kako sporazum o vojnoj saradnji omogućava „transfer oružja i municije Serraju i zapadnim milicijama“.

Ambasador Egipta piše kako se time „očigledno krše“ rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o Libiji, posebno embargo na oružje toj državi koja je uz zapadnu granicu Egipta.

Pomorski sporazum

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je rekao kako pomorski sporazum daje njegovoj državi pravo da pošalje trupe u Libiju da otjeraju snage protivnika libijske Vlade sa sjedištem u Tripoliju, koja ne kontrolira cijelu državu.

Egipatska Vlada „odbacuje i ne priznaje nikakve mjere, postupke ili pravne posljedice koji mogu proizaći iz memoranduma o razumijevanju“, rekao je Edrees. On je pozvao UN da odbaci bilo kakve pokušaje da se ta dva memoranduma proglase za pravno valjane.

Poslije gotovo deset godina građanskog rata i raspada države, Libijska nacionalna armija i Vlada na istoku uživaju podršku Francuske, Rusije, Jordana, Ujedinjenih Arapskih Emirata i drugih ključnih arapskih država, dok Vladu sa sjedištem u Tripoliju podržavaju Italija, Turska i Katar.

Izvor: Agencije