Oglasi

Egipat: Smrtne kazne i smrtonosni protesti

Najmanje 30 ljudi poginulo u sukobima u Port Saidu, u protestima protiv smrtnih presuda navijačima Al Ahrija.

Sud u Egiptu donio je 21 smrtnu kaznu vezanu za smrtonosne nerede koji su se prošle godine desili na fudbalskom stadionu u Port Saidu.

Osuđeni su uglavnom članovi „Ultrasa“, fudbalskih navijača koji podržavaju ekipu Al Masryja iz Port Saida.

Najmanje 74 osobe su izgubile život u neredima koji u se desili 1. februara 2012. godine, samo nekoliko minuta po okončanju utakmice između Al Masryja i kairskog Al Ahlyja.

Pucnjava oko zatvora

Navijači Al Masryja utrčali su na teren nakon pobjede njihovog tima, bacajući kamenje, boce i vatromet na navijače Al Ahlyja. Svjedoci kažu da policija na stadionu nije učinila ništa da zaustavi nasilje koje je pokrenulo lavinu protesta u Kairu.

Presude nisu konačne; smrtne kazne mora potvrditi glavni muftija Egipta, mada je to uglavnom proceuralna formalnost. Optuženi se također mogu žaliti na presudu.

Porodice žrtava su u sudnici pozdravile odluku suda, te su uzvikivale "policajci su nasilnici". Hassan Mustafa, koji je fotografiju svog preminulog prijatelja zalijepio na prsa, rekao je da je zadovoljan odlukom, ali da također želi "pravdu za one koji su planirali ova ubistva".

Nakon presude, porodice osuđenih su pokušale upasti u zatvor, ali ih je suzavcem rastjerala policija. Izvještaji govore o pucnjima oko zatvora, a poginulo je 30 ljudi, uključujući dva policajca. Policija je izolirala Port Said, a vojska je poslana da "uspostavi stabilnost." 

"Odlučeno je poslati neke jedinice da smire situaciju i uspostave stabilnost", rekao je general Ahmed Wasfi.

'Pravda ili krv'

Al Jazeerina reporterka Rawya Rageh iz Port Saida je javila da se čuju pucnji iz automatskog oružja.

Na presude se uglavnom gleda kao političke, kao pokušaj da se smire "Ultrasi", koji su prijetili nemirima ukoliko im se presuda ne svidi.

Navijači Al Ahlyja su blokirali mostove, ulice, te metro sistem  Kaira u proteklim danima. Na Facebooku su ostavili upozorenje, "Pravda ili krv".

Desetinama drugih optuženika, uključujući i sigurnosne zvaničnike optužene da nisu zaustavili nasilje, kazne će biti izrečene 9. marta.

Izvor: Al Jazeera
 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.