Oglasi

Egipat: Sisi vratio ovlasti Parlamentu

U teoriji, ovo može da se čini kao značajno oduzimanje nadležnosti predsjedniku države.

lkGu3jbYtms

Egipatski predsjednik Abdel-Fattah al-Sisi najavio je u svom prvom obraćanju Parlamentu da će vratiti ovlasti tom zakonodavnom tijelu.

Predsjednik al-Sisi prvi je put održao govor u egipatskom parlamentu.

Posljednje četiri godine Egipat nije imao zakonodavne vlasti, nakon što je vojska 2012. raspustila demokratski izabran parlament u kojem su većinu imala Muslimanska braća.

Od tog trenutka, vlast je bila u rukama predsjednika. U obraćanju, Sisi je obznanio da zakonodavnu vlast vraća parlamentu.

Oduzimanje nadležnosti predsjedniku

“Veliki narode Egipta, obznanjujem vašim predstavnicima u skupštini da se zakonodavna vlast vraća u izabrani parlament. Zbog vanrednih okolnosti, zakonodavna vlast bila je u rukama izvršne vlasti“, istakao je Al-Sisi.

 U teoriji, ovo može da se čini kao značajno oduzimanje nadležnosti predsjedniku države.

Međutim, pitanje je šta to znači u praksi.

“To je samo formalnost. U stvarnosti, vlast će i dalje biti koncentrirana u rukama izvršne vlasti. Ništa se neće promijeniti“, kaže politički analitičar Yehia Ghanem.

Sisi kaže kako Egipat želi da pretvori u modernu, demokratsku državu.

Ipak, mnogima se čini da je život postao lošiji, a ne bolji.

Više u videosnimku...

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.