Egipat: Referendum o ustavnim promjenama od 20. do 22. aprila

Izmjenama je dozvoljeno predsjedniku da imenuje pravosudne zvaničnike, ojača ulogu vojske i formira Gornji dom Parlamenta (EPA)

Egipatska izborna komisija saopćila je kako će referendum, kojim bi se eventualno dozvolilo predsjedniku Abdel Fattahu al-Sisiju da ostane na toj dužnosti do 2030. godine, biti održan od 20. do 22. aprila.

Parlament Egipta u utorak je, sa 531 glasom za i 22 protiv, usvojio izmjene Ustava koje predviđaju produžetak predsjedničkog mandata sa četiri na šest godina, ali i posebnu izmjenu koja će trenutni Sisijev mandat produžiti na šest godina i dozvoliti mu učešće na izborima 2024. godine.

Izmjenama je dozvoljeno predsjedniku i da imenuje pravosudne zvaničnike, ojača ulogu vojske i formira Gornji dom Parlamenta.

Zabrana za strane novinare

Da bi zakon stupio na snagu, treba bit podržan i na referendumu, čija je kampanja počela posljednjih dana, kada su brojni transparenti preplavili ulice Kaira.

Stranim novinarima nije bilo dopušteno pratiti taj sastanak, kao što je često slučaj s parlamentarnim zasjedanjima.

Ustavna revizija bi trebala, također, povećati kontrolu vlasti nad pravosuđem i institucionalizirati političku ulogu vojske, a ona je stup egipatskog režima.

Izvor: Agencije