Oglasi

Egipat: Referendum o ustavnim promjenama od 20. do 22. aprila

Pozitivan rezultat na referendum bi omogućio predsjedniku Abdel Fattahu Sisiju da ostane na ovoj poziciji do 2030. godine.
Izmjenama je dozvoljeno predsjedniku da imenuje pravosudne zvaničnike, ojača ulogu vojske i formira Gornji dom ParlamentaEPA-EFE

Egipatska izborna komisija saopćila je kako će referendum, kojim bi se eventualno dozvolilo predsjedniku Abdel Fattahu al-Sisiju da ostane na toj dužnosti do 2030. godine, biti održan od 20. do 22. aprila.

Parlament Egipta u utorak je, sa 531 glasom za i 22 protiv, usvojio izmjene Ustava koje predviđaju produžetak predsjedničkog mandata sa četiri na šest godina, ali i posebnu izmjenu koja će trenutni Sisijev mandat produžiti na šest godina i dozvoliti mu učešće na izborima 2024. godine.

Izmjenama je dozvoljeno predsjedniku i da imenuje pravosudne zvaničnike, ojača ulogu vojske i formira Gornji dom Parlamenta.

Zabrana za strane novinare

Da bi zakon stupio na snagu, treba bit podržan i na referendumu, čija je kampanja počela posljednjih dana, kada su brojni transparenti preplavili ulice Kaira.

Stranim novinarima nije bilo dopušteno pratiti taj sastanak, kao što je često slučaj s parlamentarnim zasjedanjima.

Ustavna revizija bi trebala, također, povećati kontrolu vlasti nad pravosuđem i institucionalizirati političku ulogu vojske, a ona je stup egipatskog režima.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.