Egipat: Rast budžetskog deficita

Očekuje se da će u tekućoj fiskalnoj godini, budžetski deficit porasti na 200 milijardi egipatskih funti (31,5 milijardi dolara) (EPA)

Budžetski deficit Egipta bi u godini zaključno sa junom 2013. mogao porasti za 50 posto u odnosu na prvobitne prognoze iz jula ove godine, pokazali su objavljeni podaci Ministarstva za planiranje u Kairu.

“Očekuje se da će u tekućoj fiskalnoj godini, budžetski deficit porasti na 200 milijardi egipatskih funti (31,5 milijardi dolara), osim ukoliko ne budu preduzete stroge ekonomske mjere”, rekao je ministar za planiranje Ašraf al-Arabi, javlja Tanjug.

Finansijska godina u Egiptu traje od 1. jula do 30. juna.

Pregovori u januaru

Egipatski budžet za 2012/2013. predviđa deficit od 135 milijardi funti u poređenju sa deficitom od 166,7 milijardi funti za prethodnu godinu, prenijela je novinska agencija Reuters.

Očekuje se da će u tekućoj fiskalnoj godini, budžetski deficit porasti na 200 milijardi egipatskih funti (31,5 milijardi dolara), osim ukoliko ne budu preduzete stroge ekonomske mjere.

Egipatski predsjednik Mohamed Mursi je početkom ovog mjeseca odgodio seriju planiranih poreskih povećanja, budući da se zemlja pripremala za referendum o novom ustavu, usvojenom 22. decembra.

Reuters navodi kako su nepopularne mjere štednje neophodne kako bi Egipat obezbijedio 4,8 milijardi dolara od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a koji u zamjenu za slanje pomoći traži obuzdavanje deficita.

Pregovori sa MMF-om mogli biti obnovljeni u januaru 2013.

Izvor: Agencije