Egipat proglasio slavnog nogometaša teroristom

Aboutrika je za reprezentaciju odigrao 100 utakmica i postigao 38 golova (Reuters)

Jedan od najboljih egipatskih nogometaša u historiji, Mohamed Aboutrika, optužen je da je finansijski pomagao teroristima i zabranjenoj organizaciji Muslimanska braća.

Egipatske vlasti stavile su Aboutriku na listu terorista zbog sumnje da je od 2013, kada je završio igračku karijeru, sarađivao s teroristima, zbog čega mu je već dvije godine “zamrznuta” imovina, javlja agencija AFP.

Aboutriki je, na zahtjev predsjednika Egipta Abdul-Fattaha al-Sisija, zabranjeno napustiti zemlju, oduzet mu je pasoš, dok su mu novčana sredstva također “zamrznuta”.

On je prije pet godina zvanično podržao pripadnika Muslimanske braće i bivšeg predsjednika Mohameda Mursija, koji je kasnije svrgnut vojnim pučem.

‘Nezakonit potez’

Njegov advokat, Mohamed Osman, rekao je da je ovaj potez nezakonit, dodajući da njegov branjenik “nije osuđen niti formalno obaviješten o bilo kakvim optužbama koje su mu upućene”.

Osman je kazao da će se žaliti te da Aboutrika odlučno odbacuje sve optužbe.

Aboutrika je živa legenda egipatskog velikana Al Ahlija. Nastupao je za taj tim deset godina, a za reprezentaciju je odigrao 100 utakmica i postigao 38 golova.

S Egiptom je dva puta bio prvak Afrike, dok je četiri puta bio proglašen najboljim nogometašem “Crnog kontinenta” koji igra u Africi.

Izvor: Agencije