Egipat proglasio Hamas terorističkom organizacijom

Egipatski sud je prošlog mjeseca zabranio djelovanje vojnog krila Hamasa - Brigada Ezzedin al-Qassam (Reuters)

Egipatski sud je danas proglasio palestinsku organizaciju Hamas, koja kontrolira Pojas Gaze, “terorističkom organizacijom”, objavila je egipatska državna novinska agencija MENA, prenosi Tanjug.

Agencija je navela da je presudu donio egipatski Sud za hitne postupke, kojim predsjedava sudija Mohamed el-Sayed, ne navodeći više detalja.

Egipatski sud je prošlog mjeseca zabranio djelovanje vojnog krila Hamasa – Brigade Ezzedin al-Qassam, koje je također proglašeno terorističkom organizacijom.

Današnja presuda dodatno izolira Hamas, koji je nekad imao otvorenu podršku svrgnutog egipatskog predsjednika Muhameda Mursija.

Nakon svrgavanja Vlade i predsjednika 2013. godine, egipatske vlasti sada rade na uništavanju mreže prekograničnih tunela prema Gazi, kojima se Hamas snabdijeva i ostvaruje profit.

Poslije velikog napada na snage sigurnosti u oktobru, egipatska vojska je počela čistiti tampon-zonu duž granice s Gazom u nastojanju da uništi sve tunele.

Od svrgavanja predsjednika Muhameda Mursija prije nepune dvije godine, prema navodima vojske, uništeno je više od 1.600 tunela.

Izvor: Agencije