Egipat: Prijeti ‘revolucija gladnih’

Egipatska prijelazna Vlada predstavila je plan za borbu protiv siromaštva vrijedan dvije milijarde i četiri milijuna dolara.

Neke od mjera su smanjenje cijena javnog prijevoza, otvaranje starih tvornica i ukidanje školarina. Međutim, građani nisu pretjerano optimistični da će plan i uspjeti.

Ogorčenje Egipćana zbog stalnog rasta cijena sve više raste. Prema službenim podacima, cijene rajčice prošlog mjeseca porasle su za 7 posto, krastavaca 13, a graška više od 36 posto.

“Namirnice postaju preskupe. Datulje, koje bi trebale biti najjeftinije sada, vrlo su skupe. Više sebi ne možemo priuštiti da kupimo voće“, kaže kupac Mouhammed Saleh.

Veletrgovci ‘nabijaju’ cijene

Prodavačima je, zato, naloženo da spuste cijene ili će ih, u protivnom, egipatska vlada fiksirati. Trgovci, međutim, poput Ahmeda Yousefa, smatraju da su problem, zapravo, veletrgovci.

“Prihvaćam svaku cijenu koju nam nametnu, jer morate znati da svu hranu koju prodajemo, vrlo skupo nabavljamo. Pokušat ćemo se prilagoditi volji Vlade, ali vrlo često trgovci naveliko postave tako visoke cijene da hranu čak ni mi ne možemo kupiti“, kaže Yousef.

Egipatska vlada nedavno je najavila da će od januara povećati minimalne plaće državnim zaposlenicima za 40 posto. Međutim, mnogi smatraju da to nije dovoljno.

“Vlada je odlučila povećati plaću na 107 dolara, no to će otići izravno u džepove trgovaca. Zato ne pristajemo na fiksiranje cijena“, poručio je Mahmoud Askalani, odvjetnik Asocijacije za ljudska prava.

Vlada je odustala od uvođenja naknada za obrazovanje u javnim školama. Planira uložiti i 70 milijuna dolara za ponovno otvaranje tvornica, koje su zatvorene prije dvije godine. 

Informacije o ‘revoluciji gladnih’

Uskoro bi i vožnja autobusom mogla biti jeftinija. Međutim, nisu svi uvjereni da će ovi planovi imati ikakvog efekta. “Kunem vam se da o tome stalno slušamo, ali se nikada ništa ne ostvari. A kada nešto i urade, to je samo nakratko, bilo da je riječ o transportu ili hrani“, tvrdi jedan korisnik javnog autobusnog prijevoza.

Socijalna pravda je ono što građani Egipta traže. To je i uzrok velikih prosvjeda u vrijeme Hosnija Mubaraka, a kasnije i Muslimanske braće.

Prijelazna Vlada svjesna je da mora ispuniti svoje obećanje dano siromašnima.

“Vlada je u strahu, jer je svjesna da među građanima vlada nemir. Postoje mnogi izvještaji i informacije da bi mogla uslijediti revolucija gladnih, pogotovo ako ne budemo mogli kontrolirati cijene“, upozorava Mahmoud.

Cijene voća i povrća počele su padati, ali još je prerano reći hoće li to biti dovoljno u sprečavanju Egipćana da ponovno izađu na ulice.

Izvor: Al Jazeera