Oglasi

Egipat otvara dvije najstarije piramide za posjetioce

Egipatski arheolozi u kraljevskoj nekropoli Dahshur pronašli su kolekciju kamenih, glinenih i drvenih sarkofaga, od kojih neki sadrže mumije.
Na području nekropole Dahshur nalaze se piramide koje se smatraju najstarijimEPA

Egipat otvara za posjetioce dvije najstarije piramide koje se nalaze oko 40 kilometara južno od Kaira, prvi put od 1965. godine.

Ministar za antikvitete Khaled El Anany izjavio je i da su egipatski arheolozi u kraljevskoj nekropoli Dahshur pronašli kolekciju kamenih, glinenih i drvenih sarkofaga, od kojih neki sadrže mumije, prenosi Tanjug.

Datiraju iz kasnog perioda drevnog Egipta

On je dodao da su pronađene i drvene pogrebne maske i instrumenti za sječenje kamena, koji datiraju iz kasnog perioda, odnosno od 664. do 332. godine prije nove ere. 

U oblasti nekropole Dahshur nalaze se piramide koje se smatraju najstarijim, kao što su Sneferuova savijena piramida i Crvena piramida.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.