Egipat osudio četiri člana Muslimanske braće na smrt

Pored Badia je još 14 članova ovog pokreta osuđeno na doživotnu zatvorsku kaznu (EPA)

Sud u Egiptu osudio je u subotu četiri člana pokreta Muslimanska braća na smrtnu kaznu, dok je njihov duhovni vođa Mohammeda Badie sa svojim zamjenikom Khairatom al-Shateraom osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu.

Pored njih dvojice još 14 članova ovog pokreta osuđeno je na doživotnu zatvorsku kaznu, između ostalog bivši pravnik Mohamed el-Beltagy, vođa stranke Saad el-Katatni i njegov zamjenik Essam el-Erian.

Badie je već osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu u dva odvojena slučaja, a također je osuđen na jednu smrtnu kaznu zbog ubistva dvojice policajaca u augustu 2014. godine.

Optuženi za ubistvo

Poglavar Islamske zajednice u Egiptu je preinačio prvobitnu smrtnu kaznu za Badiea u doživotnu zatvorsku kaznu.Doživotna zatvorska kazna u Egiptu traje 25 godina.

Smrtne kazne za 5 drugih članova Muslimanske braće su također smanjenje na doživotnu zatvorsku kaznu.

Proces protiv članova ove grupe je započet  zbog sukoba koji su se desili četiri dana prije svragavanja bivšeg egipatskog predsjednika Mohameda Morsija.

U ovim sukobima je ubijeno 11 ljudi, a 91 su povrijeđeni. Osuđeni su između ostalog bili optuženi za ubistva i posjed vatrenog oružja. Na presudu se može uložiti žalba.

Najmanje 22,000 ljudi je uhapšeno nakon Morsijevog svrgavanja sa vlasti u Egiptu, uključujući članove Muslimanske braće, kao i aktivisti koji su uhapšeni tokom protesta u Egiptu.

Izvor: Al Jazeera