Egipat oslobodio jednog i najavio puštanje ostalih zaposlenika Anadolije

Egipatske institucije dosad nisu obrazložile zbog čega su novinari privedeni i kamo su odvedeni, navodi Anadolija (EPA)

Egipatske vlasti pustile su jednog, a najavile oslobađanje i ostala tri uposlenika turske državne novinske agencije Anadolija, koji su odvedeni preksinoć iz ureda ovog medija u Kairu, poslije upada policije.

Nakon što je generalni direktor Anadolije Senol Kazanci objavio da je Hilmi Balci, jedan od uposlenika agencije, pušten na slobodu uz kauciju, egipatske vlasti su, kako tvrdi AFP, najavile da će osloboditi i ostale.

Oni tvrde da je osoblje Anadolije pritvoreno zbog širenja „lažnih vijesti“ i saradnje sa grupom Muslimanska braća, koja je u Egiptu zabranjena.

Upad policije desio se u vrijeme visokih tenzija između dvije države.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Egipta tvrdi da je agencija „širila lažne vijesti  o ekonomskoj, političkoj i sigurnosnoj, kao i situaciji u vezi ljudskih prava“ u Egiptu.

‘Bit će pušteni uz kauciju od 650 dolara’

Uposlenici Anadolije radili su „s ciljem blaćenja imidža“ Egipta, zbog čega je slučaj prosliježen Tužilaštvu.

Radi se o tri egipatska i jednom turskom državljaninu, koji je vodio finansije ureda. No, u četvrtak navečer, Tužilaštvo je objavilo da će pustiti ne jednog, već dva turska državljana, koji će biti deportovani.

Tri Egipćana će, kako je u saopštenju napisao tužilac Hamada Sawy, biti puštena uz kauciju od 10.000 egipatskih funti (oko 650 dolara).

Ranije je Međunarodna federacija novinara (IFJ) zatražila od egipatskih vlasti da oslobodi zaposlenike Agencije Anadolija koji su privedeni u srijedu tokom upada policije u ured te agencije u Kairu.

U saopćenju najstarije i najveće globalne federacije novinara navodi se da Egipat već duži period vrši pritisak na novinare i ušutkuje medije, objavila je Anadolija.

Zatraživši da oslobode privedene novinare turske agencije, iz IFJ-a su pozvali egipatske vlasti da okončaju pritiske na novinare i druge medijske kuće u toj zemlji.

Novinari kolateralna šteta političkih nesuglasica

“Novinari ne trebaju trpjeti štetu zbog političkih nesuglasica između država. Pritvaranje novinara pod optužbama za širenje lažnih vijesti lak je put ušutkivanja glasa kritičara. Pozivamo egipatsku vlast da oslobodi sve uhapšene medijske radnike”, poručio je Anthony Bellanger, generalni sekretar IFJ-a.

Pozivajući Egipat da poštuje slobodu medija, kako se navodi, Bellanger je poručio da novinari ne bi trebali strahovati da će biti kažnjeni zbog objavljivanja vijesti.

Međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF) također je osudila upad egipatske policije u ured Anadolije.

“Neprihvatljivo je to što je Egipat privođenjem četiri zaposlenika Anadolije novinare uzeo kao taoce i koristi ih kao oruđe u diplomatskom nesporazumu”, navodi se u poruci koju je organizacija sa sjedištem u Parizu objavila na Twitteru.

U poruci se naglašava da vlasti ne bi trebale lažno optuživati novinare zarad ograničavanja pluralizma i kritike.

EU: Pomno pratimo situaciju

Rukovodstvo Evropske unije također se oglasilo navodeći da pomno prati situaciju vezanu za upad egipatske policije u ured Anadolije.

“EU naglašava važnost koju pridaje slobodi medija i raznolikom medijskom okruženju s profesionalnim novinarima koji mogu nesmetano raditi u cijelom svijetu”, kazao je Peter Stano, glasnogovornik Evropske komisije.

Kako je saopćeno iz Anadolije, egipatska policija 14. januara izvela je upad u njihov ured u Kairu te privela i u nepoznatom pravcu odvela četiri zaposlenika, uključujući i jednog državljanina Turske.

Iz Agencije je navedeno da je policija pri upadu u redakciju ugasila sigurnosne kamere i prekinula internetske veze. Navodi se i to da su policajci do jutra vršili pretres u uredu, a od zaposlenika su zaplijenili pasoše, telefone i računare i nisu im dozvoljavali da kontaktiraju ni s kim izvan ureda.

Vlasti Turske najoštrije su osudile taj čin egipatske policije i traže hitno oslobađanje privedenih, prenijela je Anadolija, dodajući da egipatske institucije dosad nisu obrazložile zbog čega su novinari privedeni i kamo su odvedeni.

Upad egipatske policije i privođenje zaposlenika Anadolije u Kairu osudile su i prate brojne međunarodne institucije i organizacije, uključujući i američki State Department, Ujedinjene narode, Komitet za zaštitu novinara i Međunarodni medijski institut.

Izvor: Agencije