Egipat, Njemačka, Francuska i Jordan upozorili Izrael

Vlada Benjamina Netanyahua postavila je 1. juli za datim početka aneksije ilegalnih jevrejskih naselja (Reuters)

Ministri vanjskih poslova Egipta, Francuske, Njemačke i Jordana pozvali su Izrael da odustane od plana aneksije naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, upozoravajući da bi takva akcija imala “posljedice” po odnose.

Vlada izraelskog premijera Benjamina Netanyahua postavila je 1. juli za datum početka aneksije ilegalnih jevrejskih naselja na okupiranoj teritoriji, kao i u strateški važnoj Jordanskoj dolini.

Taj potez potaknut je bliskoistočnim mirovnim planom američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Netanyahuov ured 1. jula nije objavio ništa, osim da nastavlja razgovore s američkim zvaničnicima i izraelskim sigurnosnim zvaničnicima.

“Složni smo da bi bilo kakva aneksija palestinskih teritorija okupiranih 1967. godine bila kršenje međunarodnog prava i narušavanje temelja mirovnog procesa”, rekli su ministri u saopćenju poslije zajedničke videokonferencije.

Opredijeljeni za formiranje dvije države

“Nećemo priznati nikakve promjene granica iz 1967. godine koje nisu dogovorile obje strane koje su u konfliktu. Složili smo se da bi takav korak imao značajne posljedice za sigurnost i stabilnost regije te da bi stvorio veliku prepreku naporima za postizanje održivog i pravednog mira”, dodali su, uz opasku da bi imao i “posljedice po odnose s Izraelom”.

Četiri zemlje su podvukle opredjeljenje za formiranje dvije države, bazirano na međunarodnom pravu.

U posljednjih nekoliko sedmica Evropska unija počela je diplomatsku kampanju protiv aneksije, no ne može zaprijetiti Izraelu sankcijama bez jednoglasne podrške članica.

Nakon što je okupirao Zapadnu obalu 1967. godine u Šestodnevnom ratu, Izrael je počeo izgradnju mreže naselja, a taj proces traje i danas.

Iako se, prema međunarodnom pravu, smatraju ilegalnim, naselja su u proteklom desetljeću doživjela rast populacije od 50 posto.

Izvor: Agencije