Egipat ignorira pozive na suzbijanje COVID-a 19 u zatvorima

Kako navodi Komitet za pravdu sa sjedištem u Ženevi, sumnja se kako u egipatskim zatvorima i pritvorima ima 149 slučajeva zaraze korona virusom (Reuters)

Borci za ljudska prava i UN poslali su brojne pozive Egiptu od izbijanja pandemije korona virusa da unaprijedi uvjete boravka za zatvorenike, ali je ova država uradila malo kako bi se kriza riješila, navode iz Human Rights Watcha.

Najmanje 14 zatvorenika i pritvorenika je preminulo u Egiptu najvjerovatnije od komplikacija COVID-19 u 10 pritvorskih ustanova do 15. jula, navodi se u posljednjem izvještaju HRW-a od ponedjeljka.

Zatvorenici su imali simptome bolesti, ali ne i dovoljnu ljekarsku njegu kao ni pristup testovima. Vlasti su uradile malo na izoliranju zatvorenika koji su pokazivali simptome, te nametnule dodatne blokade na objavu informacija u vrijeme pandemije, navodi organizacija sa sjedištem u New Yorku.

Prošle sedmice je 65-godišnji egipatski novinar Mohamed Monir preminuo od korona virusa tokom dvije sedmice koliko je proveo u predsudskom pritvoru u zloglasnom zatvoru Tora u Kairu. Ovaj veteran novinarstva je uhapšen u junu na osnovu optužbi učešća u „terorističkoj grupi“, širenju lažnih vijesti, te zloupotrebi društvenih medija nakon što je bio gost Medijske mreže Al Jazeera koja je zabranjena u Egiptu.

Slučaj novinara Al Jazeere

Novinar Al Jazeere Mahmoud Hussein proveo je više od 1.307 dana u pritvoru bez suđenja. Ovaj državljanin Egipta je uhapšen u decembru 2016. godine na osnovu „sumnjivih optužbi“, kako navodi HRW, ubrzo po dolasku u Egipat u privatnu posjetu. Prošle godine je egipatski sud obacio naredbu o njegovom oslobađanju koju je izdao državni tužitelj. Hussein je i dalje u zatvoru Tora gdje vladaju nehumani uvjeti.

Amr Magdi, istražitelj HRW-a, za Al Jazeeru navodi kako su do sada u ovom zatvoru umrla tri zatvorenika od korona virusa, te jedan uposlenik zatvora.

“Egipatske vlasti, ne samo da ne poštuju međunarodne norme, već krše i vlastite zakone“, ističe on.

Kako navodi Komitet za pravdu sa sjedištem u Ženevi, sumnja se kako u egipatskim zatvorima i pritvorima ima 149 slučajeva zaraze korona virusom.

Izvor: Al Jazeera