Egipat bombardirao baze oružanih grupa u Libiji

Egipat je zaprijetio novim napadima na kampove za obuku oružanih grupa u zemlji i inostranstvu (Arhiva)

Egipatski borbeni avioni izveli su šest zračnih udara na baze oružanih grupa na istoku Libije nakon pogibije 28 ljudi u oružanom napadu na autobus u Egiptu koji je prevozio Kopte, rekli su viši zvaničnici.

Prethodno je predsjednik Egipta Abdel-Fattah Al-Sisi rekao da su napadnuti “ekstremisti odgovorni za napad egipatske Kopte”, ali nije iznio detalje.

“Egipat neće oklijevati s napadom na trenažne terorističke kampove bilo gdje, na svojoj teritoriji kao i u inostranstvu”, rekao je Sisi.

Zvaničnici su rekli da su egipatski avioni izvršile napade u blizini Derne, gdje se nalaze lokalne naoružane grupe povezane s Al-Kaidom, javlja Reuters.

Egipatski vojni izvori kazali su za Reuters kako vjeruju da su pripadnici oružane grupe koja je izvela napad na autobus u Kairu obučavani u libijskom kampu.

Napad na autobus

U oružanom napadu maskiranih napadača na autobus s Koptima, južno od Kaira, poginulo je 28 osoba, uključujući djecu, a 22 je povrijeđeno.

Autobus je napadnut na putu prema samostanu u pokrajini Minya, 220 kilometara južno od Kaira.

Egipatska kršćanska manjina, koja čini desetak posto stanovništva zemlje, više puta je bila na meti napada naoružanih grupa.

Egipatski predsjednik je u aprilu proglasio tromjesečno vanredno stanje nakon napada na dvije kršćanske crkve u toj zemlji – u Tanti i Aleksandriji, u kojima je poginulo najmanje 45 osoba.

Grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL), koja je tada preuzela odgovornost za dva napada na koptske crkve u Egiptu, zaprijetila je novim napadima.

Izvor: Agencije