Egan Bernal, prvi Kolumbijac osvajač ‘Toura’

Kolumbijac Egan Bernal (INEOS) pobjednik je ovogodišnjeg izdanja najveće biciklističke utrke na svijetu “Tour de Francea” koja je tradicionalno završila u nedjelju na Jelizejskim poljanama u Parizu.

Mladi Kolumbijac je nakon tri sedmice vožnje širom Francuske ostvario 1:11 minuta bolje vrijeme od prošlogodišnjeg pobjednika i ekipnog kolege Britanca Gerainta Thomasa (INEOS), odnosno 1:31 minutu od trećeg Holanđanina Stevena Kruijswijka (Jumbo-Visma) koji je po prvi put u karijeri stigao do pobjedničkog postolja na nekoj trosedmičnoj utrci, prenosi Hina.

Treći najmlađi pobjednik

Bernal je do pobjede stigao u dobi od 22 godine, šest mjeseci i 15 dana i tako postao treći najmlađi pobjednik u historiji utrke. Mlađi od njega bili su samo Francuz Henri Cornet koji je 1904. imao 19 godina, 11 mjeseci i 19 dana te Luksemburžanin Francois Faber koji je 1909. imao 22 godine, šest mjeseci i šest dana.

Također, Bernal je postao prvi Kolumbijac, ali i prvi Južnoamerikanac pobjednik “Toura”. Njegova je domovina tokom posljednjih 30-ak godina dala mnogo odličnih biciklista, prvenstveno vrhunskih penjača, ali nijedan dosad nije uspio osvojiti najveću nagradu. Prvi Kolumbijac na pobjedničkom postolju “Toura” bio je Fabio Parra koji je 1988. bio treći, Nairo Quintana je pobjeđivao na “Giru d'Italia” i “Vuelta a Espani”, no na “Touru” je dva puta završavao kao drugi (2013, 2015), dok je i Rigoberto Uran 2017. bio drugi. U sva tri navrata ispred njih bio je Britanac Chris Froome.

Izvor: Al Jazeera i agencije