EFJ za pravedne autorske naknade novinarima

Rezolucija EFJ-a podržava Direktivu Evropske unije o autorskim pravima (EPA)

Skupština Evropske federacije novinara – EFJ zatražila je da novinari dobiju pravednu i proporcionalnu naknadu za svoje tekstove koje koriste izdavači i veb pretraživači, saopštilo je Udruženje novinara Srbije – UNS.

Rezolucijom o autorskim pravima, čiji je jedan od predlagača UNS, podržavaju se ključne odredbe Direktive Evropske unije o autorskim pravima koje se odnose na izdavačku industriju i autore u publikacijama čiji se autorski rad koristi i u onlajn sferi.

UNS je naveo da se izborio da Rezolucija EFJ-a obuhvati ne samo zemlje EU-a, već i zemlje kandidate.

“Skupština EFJ-a pozvala je sve evropske zemlje koje nisu usvojile zakone o autorskim pravima da donesu efikasne zakone koji će pružiti pravičnu i proporcionalnu naknadu novinarima i osigurati da od te direktive korist nemaju samo izdavači, već i novinari”, navodi se u saopštenju.

Protiv prakse lišavanja autorskih prava

Dodaje se i da će Međunarodna federacija novinara – IFJ i EFJ podržati nacionalne kampanje i davati savete o nacrtima zakona zemljama kojima je to potrebno u naredne dve godine.

Skupština je obavezala Upravni odbor EFJ-a da se bori protiv kršenja autorskih prava u kolektivnom stvaranju, kao što je slučaj u Španiji, protiv prakse lišavanja autorskih prava, kao u Francuskoj, i kada prava novinara nisu u potpunosti poštovana, kao u Srbiji.

“U Rezoluciji EFJ-a spomenuta je i Estonija, u kojoj se novinari ne prepoznaju kao autori, mada bi njihova prava trebalo da budu istovetna kao i prava drugih kreativnih autora. Ostali predlagači ove rezolucije su sindikati novinara iz Francuske, Španije, Estonije, kao i Nezavisno udruženje novinara Srbije – NUNS”, navodi se u saopštenju.

Evropski parlament je 26. marta usvojio Direktivu o autorskim pravima na digitalnom jedinstvenom tržištu sa 348 glasova za, 274 protiv i 36 uzdržanih.

Tekst Direktive podržao je i Evropski savet 15. aprila, kada je 19 zemalja glasalo za, šest protiv, a tri su bile uzdržane.

Izvor: Agencije