Edwardu Snowdenu produžen boravak u Rusiji

SAD optužuje Snowdena za predaju tajnih podataka specijalnim službama drugih država; prijeti mu dugogodišnja zatvorska kazna (Reuters)

Bivšem službeniku američke Agencije za nacionalnu sigurnost Edwardu Snowdenu produžen je boravak u Rusiji za još dvije godine, objavila je predstavnica Ministarstva vanjskih poslova Rusije, javljaju agencije.

“Snowdenu je upravo produžen boravak za još nekoliko godina”, navela je na Facebooku glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova, prenosi agencija Reuters.

Agencija AFP navodi kako mu je boravak produžen za dvije godine, dodajući da Snowdenov advokat još nije potvrdio ovu informaciju.

Optužbe za predaju tajnih podataka

U junu 2013. godine Snowden je Washington Postu i Guardianu predao niz povjerljivih materijala o američkim i britanskim programima za praćenje na internetu.

Potom je odletio u Hong Kong, odakle je 23. juna te godine stigao u Moskvu i boravio u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma Šeremetjevo.

U augustu je dobio privremeni azil u Rusiji.

U Sjedinjenim Američkim Državama Snowdena optužuju za predaju tajnih podataka specijalnim službama drugih država i po svakoj od tri tačke optužnice prijeti mu do 10 godina zatvorske kazne.

Izvor: Agencije