Edin Zonić o poemi Fatima: Duhovnim vrijednostima protiv netrpeljivosti

Zonić: Muzika je obuhvatila cijeli moj život (Ustupljeno Al Jazeeri)

Dirigenta i kompozitora Edina Zonića, koji je već duže vrijeme stanovnik Sjedinjenih Američkih Država, projekti sa Sarajevskom filharmonijom često vraćaju u rodno Sarajevo.

Ovog puta, povod njegovog dolaska je specijalni koncert Sarajevske filharmonije kojim se obilježava 25. godišnjica genocida u Srebrenici u sklopu kojeg će premijerno biti izvedena Simfonijska poema za Srebrenicu Fatima za sopran i orkestar, autora Edina Krehića i kompozitora Edina Zonića.

“Već dugi niz godina imam izvrsnu saradnju sa Sarajevskom filharmonijom. Prije dvije godine mi je Samir Lokvančić, direktor Sarajevske filharmonije, predložio da napišem novo djelo za Bosnu i Hercegovinu, što se ostvarilo Bosanskom rapsodijom. Prilikom premijere Bosanske rapsodije, kada sam dirigovao filharmonijom za novogodišnji koncert 2018/19. imao sam sastanak sa odborom filharmonije gdje je dirigentica Samra Gulamović predlođila da napišem sljedeće djelo koje bi bilo specijalno posvećeno Srebrenici”, kaže Zonić.

Snažan motiv

U razgovoru za Al Jazeeru prisjeća kako je, duboko dirnut tom idejom, počeo intenzivno razmišljati o temeljima i emociji djela.

Specijalni koncert Sarajevske filharmonije

Specijalni koncert Sarajevske filharmonije kojim se obilježava 25. godišnjica genocida u Srebrenici bit će izveden 9. jula, s početkom u 21 sat, u amfiteatru Memorijalnog centra Kovači.

Tomaso Albinoni: Adagio u g-molu

Samra Gulamović, dirigentica

Orkestar Sarajevske filharmonije

Česlav Miloš: Sarajevo

Josif Brodski: Bosanska pjesma

Abdulah Sidran: Pjesma o Srebrenici  

Gordana Boban, Dženita Imamović-Omerović, Aldin Omerović, Mak Čengić, glumci

Isak Haračić, violončelo

Amila Terzimehić, koreograf

Hana Zrno, Harun Čehović, izvođači

Aida Redžepagić: Lično, poetsko/dokumentarni foto back up Srebrenice

Muzika: Edin Dino Zonić / Tekst: Edin Krehić

Simfonijska poema za Srebrenicu Fatima za sopran i orkestar – praizvedba

Adema Pljevljak-Krehić, sopran

Samra Gulamović, dirigentica

Orkestar Sarajevske filharmonije

Dino Mustafić, reditelj

“Istog dana sam dobio ideju za naziv kompozicije – Fatima. Tada nisam znao šta bi to trebalo značiti, pogotovo jer nikad nisam nazvao svoje djelo po nečijem imenu. Nakon nekoliko dana, sjedeći sa mojim prijateljima, Almom Ferović-Fazlić i njenim suprugom Sanjinom Fazlićem, dobio sam uputu da ubacim u pretraživač ime gospođe Have Muhović koja je izgubila djecu tokom genocida u Srebrenici. Nakon pretrage sam ugledao ime Fatima i saznao da je ona najmlađa žrtva genocida u Srebrenici. Dijete koje se rodilo u noći u kojoj je i ubijeno, a ime je dobila tek nakon što su je idetifikovali 2012. godine. To je bilo to. Snažni motiv za kreiranje novog djela. Danas bi Fatima imala 25 godina, možete li zamisliti to?. Edin Krehić je napisao stihove za ariju koja se pojavljuje u trećem dijelu u kojem je Adema Pljevljak-Krehić, sopranistica u ulozi Fatime”, ističe.

S obzirom na to da je period pripreme ovog koncerta obilježila i kriza uzrokovana epidemijom COVID-a 19, dogovori i dio proba organizovani su online.

“Moram istaći da je rukovodsvo filharmonije, među kojima su direkto Samir Lokvančić, dirigentica Samra Gulamović, koordinatorica produkcije Nina Granov i ostali, radilo danonoćno kako bi se ovakva ambiciozna ideja ostvarila. Tu je vrlo važno istaci našeg istaknutog redatelja Dinu Mustafića koji je radio režiju za ovaj komemorativni koncert. Bez požrtvovnosti navedenih ne mislim da bi ovako nešto bilo moguće”, kaže.

“U mojoj perspektivi kriza je prilika da se napravi i kreira nešto čime će se ta kriza preobratiti u nešto bolje. U ovom slučaju, moram istaći da je rukovodstvo Sarajevske filharmonije bilo jako motivirano za kreaciju novog djela koje će, pored prvenstvene namjere za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici, biti isto tako mentalna hrana za naš narod, naročito u vremenu mnogih negiranja i slavljenja genocida”, dodaje.

O duhovnim vrijednostima i važnosti kulture sjećanje

Govoreći o načinu na koji je pristupio komponovanju ovog djela koje ima momente epske i filmske muzike, Zonić kaže:

“Da bi muzika bila epska, ona mora biti duboka, značajna i pogotovo ta koja ulijeva duhovnu vrijednost. Tako možemo braniti našu percepciju i ljudsko dostojanstvo protiv neznanja i netrpeljivosti. Drago mi je da je Fatima proistekla u djelo za koje mislite da je epsko”, ističe.

Svjesni činjenice da je moć umjetnosti neupitna i uzimajući u obzir ulogu koju ima naspram očuvanja kulture sjećanja, ekipa koja je radila na ovom projektu željela je poslati poruku da se isključivo civilizovanim putem može odgovoriti na pokušaje slavljenja zla.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

“Mislim da je čitav svijet počeo ići na dolje, jer smo okrenuli leđa idealima i vrijednostima koje su nas napravile velikima. Kako uglavnom danas mnogi govore o ekonomiji, prazni džepovi nisu toliko problematični kao prazna srca. Humanost i suosjećajnost je sve što nam je potrebno danas, a to dolazi od njegovane kulture… Naročito te koja je izražena muzikom koja znači”, poručuje.

Edin Dino Zonić poznato je ime u svijetu muzičke umjetnosti. Komponovao je, dirigirao i režirao u sklopu brojnih evropskih i američkih produkcija širom svijeta, a njegova muzika izvođena je i pred papom Ivanom Pavlom II i Dalai Lamom.

“Muzika je obuhvatila cijeli moj život, to je moj instrument kojim želim stvarati prijateljstva i predstavljati svoje Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu”, kaže.

U narednom periodu planira nastaviti razvijati muzičku kulturu u Bosni i Hercegovini, te pisati nova djela za Sarajevsku filharmoniju.

“Ima tu novih planova i ambicioznih ideja koje cemo obznaniti kada za to dođe vrijeme”, poručio je Zonić na kraju razgovora.

Izvor: Al Jazeera