Edin Višća: Erdogan pokazao da zna igrati lopte

Izvor: Turcell spor / Youtube

Piše: Sead Fadilpašić

Bh. reprezentativac Edin Višća rekao je za Al Jazeeru da je otvaranje novog stadiona ‘Fatih Terim’, ubuduće doma turskog prvoligaša Istanbul Basaksehira za koji on nastupa, dio jednog većeg i ambicioznog projekta, vrijednog blizu 60 miliona eura.

U Istanbulu je sinoć svečano otvoren stadion, za koji iz Višću, nastupa i i Slovenac Rajko Rotman.

Povodom svečanog otvaranja odigrana je “utakmica slavnih” na kojoj je pored velikog broja ličnosti iz javnog i političkog života Turske nastupio i turski premijer Recep Tayyip Erdogan, čiji su snimci izazvali veliki interes na društevnim mrežama.  


Višća protiv Messija na SP u Brazilu [EPA]

„Klub je ušao u Prvu ligu i promijenio ime. Nekada se zvao Istanbul BB, a sada Basaksehir. Dobili smo i novi stadion i zaista mislim da je velika stvar za sve što je na otvaranje došao i premijer Turske“, kaže Višća.

Stadion prima 18.000 gledatelja, a prilikom otvaranja bio je organizovan i kolektivni iftar za 40.000 ljudi. Samo su najsretniji, nakon večere, uspjeli ući na stadion.

„Stadion, koji je dobio naziv i po Fatihu Terimu, čovjeku koji je kao trener učinio najviše za turski fudbal, veliki je korak naprijed za naš klub. Nadam se da ćemo ove godine dobiti još navijača i vjerujem da će, pored tri postojeća giganta, turska liga dobiti još jednog, četvrtog nogometnog giganta“, kaže Višća.

Velike ambicije

Erdogan, koji je u mladosti trenirao nogomet, na utakmici je pokazao svoje nogometne sposobnosti i postigao tri pogotka, zbog čega je pobrao aplauze publike.

„Premijer Erdogan je kao dječak trenirao u tom klubu i velikim dijelom je i zbog toga došao sinoć na otvorenje i odigrao nekih pola sata susreta. Gledao sam utakmicu i vidjelo se da zna igrati lopte. Dao je jedan jako dobar gol, lobovao je golmana“, dodaje Višća.

Premijer Erdogan, koji će u slučaju pobjede na predstojećim predsjedničkim izborima u Turskoj biti 12. predsjednik Republike Turske, na utakmici nosio dres sa tim brojem.

Na utakmici su također nastupili sin turskog premijera Bilal Erdogan, ministar mladosti i sporta Akif Cagatay Kilic, predsjednik Turske nogometne federacije Yildirim Demiroren, trener Istanbul Basaksehira Abdullah Avci, javila je agnecija Anadolija.  Planirano je da na ovom stadionu utakmice igra i turska reprezentacija.

Nedavno su odigrane i kvalifikacione utakmice UEFA Lige prvaka i Evropske lige, a Višćin nekadašnji klub, sarajevski Željezničar, odigrao je dvije neriješene utakmice sa Metalurgom iz Skoplja i ispao zbog primljenih pogodaka na domaćem terenu.

Kvalifikacije za EURO

„Gledao sam utakmicu, žao mi je što su ispali. Dosta su mlada ekipa i falilo je iskustva, ali ja sam optimista. Sviđa mi se ovo šta klub trenutno radi, pogotovo sa novim trenerom i mislim da će Željo iz utakmice u utakmicu biti bolji. Mislim da možemo ići po duplu krunu“, kaže Višća.

Raduje se i novom kvalifikacijskom ciklusu za Evropsko prvenstvo i misli da se BiH može plasirati na EURO 2016. godine.

„Nakon Svjetskog prvenstva i velikog iskustva kojeg smo tamo stekli, dolaze nam nove kvalifikacije. Imamo utakmicu s Belgijom, dobrom ekipom protiv koje se može igrati. Mislim da imamo grupu koju možemo proći“, zaključuje Višća.

„Drago mi je što je selektor ostao. On je tu najduže i najbolje nas poznaje. Mogu reći i da smo tokom kvalifikacija dobili dobrih igrača i imamo sada nekih 20 igrača koji mogu iznijeti ove kvalifikacije.“

„Samo nek’ svi budu zdravi i mislim da možemo proći dalje.“

Izvor: Al Jazeera