Edin Džeko sa dva gola vodi City do titule

Džeko je do sada ove sezone u Premier ligi postigao 16 golova (EPA)

Nogometaši Manchester Cityja savladali su u srijedu navečer ekipu Aston Ville sa 4:0 (0:0) u zaostaloj utakmici engleske Premier lige i došli na korak od osvajanja titule, druge u posljednje tri sezone.

Junak meča na Etihadu bio je dvostruki strijelac Edin Džeko.

Reprezentativac Bosne i Hercegovine zatresao je protivničku mrežu u drugom poluvremenu za najavu 26. pobjede ove sezone, kojom je City kolo prije kraja preuzeo vodstvo na tabeli sa dva boda prednosti nad drugoplasiranim Liverpoolom (83-81).

City se mučio protiv Aston Ville prvo poluvrijeme, pa domaći igrači nisu uspjeli zatresti mrežu gostiju.

U drugom poluvremenu “proradio” je Džeko: u 64. minuti, nakon centaršuta Pabla Zabalete, izborio se za priliku i pogodio za vodstvo Građana od 1:0. Šest minuta kasnije odbijenu loptu poslao je u mrežu za 2:0.

Pogodio i Jovetić

Džeko je do sada ove sezone u Premier ligi postigao 16 golova, ukupno 26 pogodaka u svim takmičenjima, te devet golova u posljednjih deset utakmica.

Tačku na trijumf popularnih Građana stavili su crnogorski reprezentativac Stevan Jovetić u 89. minuti i Yaya Toure u sudijskoj nadoknadi.

Ekipa Manuela Pellegrinija u posljednjem kolu dočekuje u nedjelju londonski West Ham i dovoljan joj je remi da trijumfalno završi sezonu.

U dragocjenoj pobjedi na Etihadu svih 90 minuta u domaćem sastavu odigrao je reprezentativac Srbije Aleksandar Kolarov.

U drugoj zaostaloj utakmici u srijedu Sunderland je na domaćem terenu pobijedio West Bromwich Albion sa 2:0 i osigurao opstanak u elitnoj konkurenciji.

Izvor: Agencije