Oglasi

ECOWAS traži hitnu pomoć za Mali

Lokalni stanovnici polako izlaze iz svojih domova kako bi procijenili štetu nanesenu tokom zračnih udara francuske vojske.

Regionalni Afrički blok ECOWAS, nakon sastanka u Obali Slonovače, pozvao je Francusku i afričke zemlje da pruže svu podršku i da se priključe borbi protiv pobunjenika u Maliju.

Vojska Malija kaže da je grad Diabaly sada pod njenom kontrolom.

Lokalni stanovnici polako izlaze iz svojih domova kako bi procijenili štetu nanesenu tokom zračnih udara francuske vojske i kopnene ofanzive malijskih snaga.

Zapadnoafričke zemlje i francuska Vlada pozvale su svjetske sile da pruže finansijsku i logističku podršku afričkom kontingentu za Mali.

Poziv UN-u

Planirano je da se nekih 5.000 afričkih vojnika priključi francuskim snagama na terenu.

Desire Kadre Ouedraogo iz ECOWAS-a kaže: ''ECOWAS je zatražio od Ujedinjenih naroda da pruže hitnu logističku i finansijsku podršku za raspoređivanje snaga AFISMA, nakon što je Vijeće sigurnosti odlučilo pružiti logističku podršku.''

Vojna misija afričkih zemalja prvobitno je planirana za septembar.

Ali brzina pogoršavanja sigurnosne situacije u Sahelu prisilila ih je da ubrzaju svoje pipreme.

Nigerijski general Ash Saad kaže: ''To će, zapravo, biti jedna mirotvorna misija na osnovu poglavlja 7 UN-ove povelje. Ali prijetnja koju mi očekujemo tamo jeste terorizam i mi moramo biti spremni za protuterorističke mjere.''

Seperatistički Tuarezi, koji žele formirati vlastitu državu na sjeveru Malija, vodili su više pobuna protiv svoje Vlade.

Prva je pokrenuta 1962, druga između 1990. i 1995, a treća 2007. godine. 

Najnovija je počela u februaru prošle godine. Nakon kratke alijanse sa vjerskim militantima, sekularni Tuarezi su marginalizovani.

Tvrdnje Pariza

Na scenu su brzo stupile grupe poput Al-Kaide u Islamskom magribu, Ansar Dina i Pokreta za tevhid i džihad u Zapadnoj Africi.

Pariz tvrdi da nije htio direktno intervenisati u Maliju, ali da ga je brzo napredovanje militanata prema jugu zemlje prisilio na to. 

Francuska Vlada tvrdi da je njena intervencija namijenjena sprečavanju stvaranja militantnog uporišta na sjeveru Malija, koje bi moglo služiti kao odskočna daska za dalje napade. 

U Maliju živi 6.000 francuskih građana, a Francuska ima i brojne ekonomske interese u zemljama koje graniče sa Malijem.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.