‘Economist’: Rusko konvencionalno oružje daleko jače nego NATO

Kad bi snage NATO-a bile na okupu, bile bi prevelike da se Rusija izbori s njima, ali u ranim stadijima sukoba, makar tokom prvih mjesec dana, a možda i duže, Alijansa bi bila nadjačana (EPA)

Ono što bi više trebalo brinuti Evropu od razmetanja nuklearnim oružjem, u čemu ruski predsjednik Vladimir Putin uživa, jest ogromna konvencionalna sila Rusije, koja se polako razvija, posebno u baltičkoj regiji, piše britanski sedmičnik Economist.

Kako taj list navodi, Putin je svojim godišnjim obraćanjem naciji 1. marta i govorom o nuklearnoj raketi neograničenog dometa, koja garantovano može izbjeći američku protivzračnu odbranu, dobio naslovnice u medijima koje je želio iako “nema ničega novog u tome da Rusija može uništiti SAD nuklearnim oružjem, kao ni naznaka da će se nešto promijeniti na tom frontu”.

Međutim, Evropu bi više trebala brinuti sve veća ruska sila koja se razvija na Baltiku, navodi se u tekstu objavljenom 8. marta.

Prema većini parametara, NATO je u prednosti nad Rusijom, međutim, realnost na terenu mogla bi biti drugačija.

Lokalna superiornost

Kako list navodi, pozivajući se na navode korporacije RAND, eksperti tvrde da Rusija sada ima značajnu lokalnu superiornost u odnosu na NATO u slučaju bilo kakvog sukoba blizu njenih granica.

Kad bi snage NATO-a bile na okupu, bile bi prevelike da se Rusija izbori s njima, ali u ranim stadijima sukoba, makar tokom prvih mjesec dana, a možda i duže, Alijansa bi bila nadjačana.

U protekloj deceniji nastala je razlika između zapadnih snaga i njihovih ruskih kolega s aspekta razvoja, navodi britanski list.

Članice NATO-a prilagodile su se operacijama protiv pobunjenika u državama kao što je Afganistan rekonstrukcijom lokalnih ekspedicijskih snaga, dok se Rusija koncentrisala na obnavljanje mobilnih snaga i vatrenog oružja za brze i snažne udare na protivnika.

U okvirima napora za vojnu reformu koji su uslijedili nakon slabog učinka u ratu u Gruziji 2008. godine Rusija je profesionalizovala svoje snage, opremila ih savremenim teškim naoružanjem i usavršila ih čestim i velikim vojnim vježbama i iskustvima u borbama u Ukrajini i Siriji.

Komandire NATO-a zabrinjava velika borbena moć koju Rusija može koncentrisati u vrlo kratkom roku u baltičkoj regiji.

Drugačiji prioriteti

Prema navodima RAND-a, ako bi došlo do tenkovske borbe, Rusija bi brojno nadjačala NATO u odnosu 5,9 prema jedan, u pješadijskom 4,6 prema jedan, a u artiljeriji čak 270 prema nula. I dok bi NATO imao značajnu prednost u zraku, efikasnost aviona brzo bi se smanjila kad se suoče s najsnažnijom protivzračnom odbranom na svijetu, navodi list.

Prednosti Rusije, kako je navedeno u tekstu, doprinosi i mogućnost korištenja internih linija saobraćaja kako bi brzo povećala svoje snage.

S druge strane, NATO nije sačuvao svoju transportnu infrastrukturu iz vremena Hladnog rata, mostovi ne mogu podnijeti težinu tenkova, a pruge nisu namijenjene vagonima za teško naoružanje.

Alijansa ima mnogo prostora da unaprijedi konvencionalno odvraćanje, navodi se, ali se postavlja pitanje je li NATO sposoban fokusirati se na to.

Članice NATO-a s juga Evrope više brinu o prilivu migranata, Francuska se bori protiv pobune u Sahelu, u novom njemačkom koalicijskom sporazumu pitanje oružanih snaga nalazi se na 156. od 177 stranica, a Putinovi prioriteti mnogo su drugačiji, piše Economist.

Izvor: Agencije