Oglasi

Economist: Beč najbolji grad za život, Damask najgori

Beograd je na listi gradova kod kojih je u proteklih pet godina došlo do najvećeg poboljšanja uvjeta življenja.
Faktori koji utiču na rangiranje 140 gradova su, između ostalog, politička i socijalna stabilnost, sigurnost, zdravstvena zaštita i obrazovanjeEPA

Beč je grad koji je najbolji za život po analizi Economist Intelligence Unita (EIU), dok je najmanje pogodan za život Damask u Siriji.

Prema godišnjem izvještaju istraživačke službe britanskog lista Economist među prvih 10 gradova pogodnih za život su Melbourne, Osaka, Calgary, Sidney, Vancouver i Kopenhagen.

Faktori koji utiču na rangiranje 140 gradova su, između ostalog, politička i socijalna stabilnost, sigurnost, zdravstvena zaštita i obrazovanje, prenosi Beta.

Prema Economistu, grad u kojem je najmanje pogodno živjeti je ratom razoreni Damask u Siriji.

Fakori za život

Među preostalih deset najlošijih gradova za život su Dhaka, Lagos, Karachi, Alžir, Dakar.

Kriminal, terorizam i rat su faktori koji su uticali na to da ovi gradovi budu loše rangirani, navodi se u analizi.

U analizi su uzeti gradovi u kojim su uvedena dugoročna poboljšanja. U gradovima Abidjan, Hanoi, Beograd i Tehran su primjetna najveća poboljšanja u uvjetima življenja u proteklih pet godina, odnosno povećanja su uvećana za više od pet posto.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.