ECDC: Ljeto možda neće zaustaviti širenje virusa

Rizik da će kapaciteti zdravstvenih sustava biti nedovoljni procjenjuje se visokim (EPA)

Nije vjerovatno da će ljetne vrućine zaustaviti širenje korona virusa, a nastavi li se virus širiti sadašnjim tempom, uskoro bi se moglo dogoditi da u većini zemalja članica Evropske unije nema dovoljno kreveta na odjelima za intenzivnu zaštitu, kaže se u izvještaju Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC).

“Nema, za sada, dokaza da će SARS-CoV-2 pokazati izraženu zimsku sezonalnost poput ostalih koronavirusa u Sjevernoj hemisferi”, kaže se u izvještaju, prenosi Hina.

Dodaje se da istraživanja ne upućuju na to da će virus biti manje opasan kada nastupi toplo i vlažno vrijeme.

Zabrinutost zbog širenja virusa

U izvještaju se upozorava i na potrebu povećanja kapaciteta zdravstvenih sistema, koji bi uskoro mogli postati nedostatni ako se virus nastavi širiti ovom brzinom.

“Analize koje je proveo ECDC pokazuje da, ako pandemija nastavi napredovati sadašnjim tempom, bez snažnih protumjera i povećanja kapaciteta kreveta za intenzivnu zaštitu, postoji velika vjerovatnost da će u mnogim zemljama EU-a i Evropskog ekonomskog prostora (EU/EEA) potreba za intenzivnom zaštitom nadmašiti postojeće kapacitete”, kaže se u izvještaju.

Prema sadašnjoj situaciji, u kojoj se korona virus brzo širi u Evropi, ECDC procjenuje rizik teškog oboljenja u općoj populaciji “umjerenim” i “vrlo visokim” za starije osobe i osobe s hroničnim bolestima.

Rizik da će kapaciteti zdravstvenih sustava biti nedovoljni procjenjuje se visokim.

Mjere socijalnog distanciranja

Pri tome nisu uzeti u obzir novi kapaciteti, koji su osigurani u mnogim zemljama.

ECDC preporučuje da se mjere socijalnog distanciranja proaktivno primjenjuju, kako bi se odgodio vrhunac epidemije i omogućilo zdravstvenom sistemu da se pripremi na povećani priljev inficiranih osoba.

Pranje ruku i uporaba maski kod osoba s respiratornim simptomima može pridonijeti usporavanju širenja virusa u zajednici.

Slojevita primjena socijalnog distanciranja (izolacija, karantin, zatvaranje radnih mjesta i obrazovnih ustanova), ograničenja kretanja i okupljanja mogu imati znatnu ulogu u smanjenju transmisije unutar zajednice, pod uvjetom da se svi striktno pridržavaju.

Transmisija unutar kućanstva

Što se tiče zdravstvenih sistema, prioriteti su usporiti broj slučajeva koji trebaju intenzivnu zaštitu, čuvati rizične skupine i zaštititi zdravstvene radnike.

Pacijenti s blagim simptomima, posebno oni koje ne spadaju u rizične skupine, mogu se zbrinuti kući, s uputama koje trebaju slijediti ako se simptomi pogoršaju.

Preporučuju se i mjere za prevenciju transmisije unutar kućanstva.

ECDC navodi, citirajući naučna istraživanja, da korona virus može preživjeti u zraku do tri sata, do četiri sata na bakrenim površinama, do 24 sata na kartonu i dva do tri dana na plastici i nehrđajućem čeliku.

Izvor: Agencije