ECB najavio vanredni paket pomoći od 750 milijardi eura

Odluku Evropske centralne banke pozdravile su Njemačka i Francuska (EPA)

Evropska centralna banka (ECB) najavila je vanredni program kupovine obveznice u vrijednosti 750 milijarda eura, u nastojanju da pomogne ekonomijama da prebrode finansijsku krizu izazvanu pandemijom korona virusa.

Ove mjere pozdravile su Njemačka i Francuska, prenosi Hina.

“Vanredni pandemijski program otkupa”, kako je ta evropska institucija nazvala program, uključivat će kupovinu obveznica javnog i privatnog sektora, piše u saopćenju ECB-a. 

“Vanredna vremena zahtijevaju vanredne akcije. Nema granica našoj predanosti euru. Odlučni smo koristiti puni potencijal naših alata u okviru našeg mandata”, napisala je na Twitteru predsjednica ECB-a Christine Lagarde.

Odluka o otkupu obveznica dogovorena je telefonskim razgovorom članova Odbora ECB-a u srijedu navečer, kao odgovor na kritike da ECB nije pripremio dovoljno mjera za ublažavanje posljedica epidemije korona virusa.

‘Evropa će štititi svoje interese’

Odluku ECB-a odmah su pozdravili francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemački ministar privrede Peter Altmaier.

“Puna podrška vanrednim mjerama koje je donio ECB”, rekao je Macron i dodao da je sada  na evropskim državama da se uključe i pojačaju intervencije u budžet kako bi pokazale veću finansijsku solidarnost.

Monetarni poticaj trebao bi pokazati da je Evropa odlučna prevladati krizu izazvanu korona virusom, kazao je Altmeier.

“Nadam se da će te mjere, također, jasno pokazati berzama i tržištima da će Evropa štititi svoje interese i da je Evropa odlučna prevladati ovu krizu”, rekao je njemački ministar privrede.

Izvor: Agencije