Oglasi

E-sport: Igraju videoigre i zarađuju milione

U Seattleu počinje turnir u elektronskom sportu s nagradnim fondom od 10,5 miliona dolara.
'xPekeova' Facebook stranica broji više od 300.000 fanovaVincent Samaco/ Flickr

Piše: Sead Fadilpašić

Na fotografiji koju možete vidjeti iznad nalazi se javnosti nepoznati Enrique Cedeno Martínez, još nepoznatiji pod nadimkom xPeke.

Ono što će vas sigurno iznenaditi je da ovaj dvadesetdvogodišnji mladić, iako nije ni umjetnik, ni atleta, ni političar, iza sebe ima armiju navijača i obožavatelja. On je profesionalni igrač kompjuterskih igara, za mnoge i sportista. E-sportista

Po njemu se čak raspoznaje i jedan specifičan potez u igri koju igra, a mnogi igrači pokušavaju izvesti "xPeke potez". Shvatite to kao Panenku za novi milenij.

Da je danas 2004, a ne 2014. godina, ovakav uvod u tekst o elektronskim sportovima bi bio odgovarajući. Međutim, pošto je gejmerska industrija nešto što nezaustavljivo raste već cijelu deceniju, nikome više nije (ili barem ne bi trebalo biti) začuđujuće što više od 70 miliona ljudi širom svijeta gleda takmičenja u elektronskim sportovima.

Veliki igrači

A koliki, zaista, potencijal, prije svega finansijski, leži u kreiranju kompetetivnih kompjuterskih igara i organiziranju međunarodnih turnira najviše se vidi po "velikim igračima" koji su se uključili u utrku.

Valve (2013. godine procijenjen na tri milijarde dolara), Riot Games (mlada firma, osnovana 2006. godine, vrijedna milijardu dolara), Activision Blizzard (kreator behemota World of Warcraft, vrijedan više od osam milijardi dolara) - samo su neka od imena koja su se uključila u utrku stvaranja što bolje i "zaraznije" kompetetivne igre, koja će privući "profesionalce", a za njima i velike sponzore.

Ni sponzori nisu "sitne ribe": Red Bull, Nissan, Alienware, MSI i SK Telecom samo su neka od imena na čijim novcima počiva i funkcionira kompletan elektronski sport.

A da sport s prefiksom "e", koji cinici nazivaju "kombinacijom kontrolera, binarnog koda i manijakalnog udaranja po tipkama na tastaturi", postaje industrija vrijedna pažnje najbolje pokazuje veliki Valveov turnir koji danas (petak) kreće u Seattleu.


Nagradni fond raste iz godine u godinu [Fnatic]

U Key Areni u Seattleu, dvorani koja prima 17.000 gledalaca, održava se četvrti internacionalni turnir u igri "Dota 2", a nagradni fond iznosi vrtoglavih 10,5 miliona dolara. "Dota 2" je timska igra. Jedna ekipa broji pet igrača, te nekoliko menadžera i instruktora.

S glavnom nagradom od tačno 4.974.268 dolara u trenu pisanja ovog članka može se reći da će ove godine nekih pet dječaka, igrajući kompjuterske igre, postati milioneri.

Podrška publike

Usporedbe radi, Bostonski maraton ima ukupni nagradni fond od 806.000 dolara, Tour de France tri miliona dolara (pobjednik odnosi 616.500 dolara), a nedavno završeni teniski turnir u Wimbledonu pobjedniku Novaku Đokoviću je donio 2,96 miliona dolara.

Ipak, pored snažne sponzorske podrške najveći dio novca dolazi od igrača i navijača, koji su kupovinom kolekcionarskih zbirki i različitih poklona finansirali nagradni fond.

"Sve veći proboj velikih brzina i mogućnost streaminga sadržaja internetom omogućava da kompetetivne igre gleda sve veći broj ljudi", kaže Maid Konjhodžić iz informatičkog magazina INFO.

"A kada se skupi kritična masa, sponzori počnu sami dolaziti, jer primijete oglašivačku priliku koja im se pruža. Oni sa sobom donose novac, a novac privlači sve veći broj igrača i tu se krug zatvara."


Sve više igrača ide u 'profesionalce' [Fnatic]

Na samom začetku elektronskog sporta 2000. godine u svijetu su bila ukupno 103 profesionalna gejmera, koji su se takmičili na svega 19 turnira. Od tog dana do danas broj igrača rapidno raste, tako da se zaključno sa 2013. godinom igrama profesionalno bavi 2.381 igrač, koji se takmiče na 738 turnira.

Stipendije za e-sportiste

"Prije pet-deset godina nije bilo jednostavno ni igrati igre, da ne spominjem prenos putem interneta. Slabije veze su otežavale i samo igranje. Samo izgovaranje riječi poput 'ping', 'lag', 'diskonekt'... izazivale su osjećaj straha i nelagode igračima, pogotovo kada, osim ponosa i 'obraza', u igru uđe i određena količina novca", kaže Konjhodžić.

Proteklih deset godina bile su izuzetno uspješne za elektronski sport i prateću industriju, a naredno desetljeće obećava još bolje dane za sve ljubitelje ovog novog sporta.

"Prvo će biti formirane nacionalne e-lige u različitim igrama, različitih žanrova. Nakon toga se rodila ideja e-olimpijade, ne u smislu olimpijade kakvu poznajemo danas, ali tu bi se sigurno takmičili najbolji igrači iz čitavog svijeta, u različitim kategorijama, odnosno različitim igrama, po olimpijskom principu. O tome se u Americi i Aziji već jako mnogo priča i ozbiljno razmatra način stvaranja takvog oblika takmičenja", dodaje Konjhodžić.

"Zanimljivo je napomenuti da je nekoliko uglednih američkih univerziteta već počelo davati stipendije uspješnim e-sportistima, zbog čega je nekoliko studenata još prošle godine počelo školovanje zahvaljujući svom talentu u igranju kompjuterskih igara."


Timovi često nastaju u kompjuterskim centrima [Al Jazeera]

Nekadašnji profesionalni igrač iz Sarajeva Mirza "Cage" Husejnović smatra da se profesionalnim e-sportašem ne postaje tako što ćete provesti cijele dane pred ekranom, već da je potrebno biti talentiran i njegovati prave sportske vrijednosti.

"Prvo moramo znati zašto se to naziva 'e-sportom'. Mnogi će vam reći da to uopšte nije sport i da se ne može tako klasifikovati. Mnogi će vam reći - ako je igranje Counter-Strikea sport, onda je i igranje Monopola sport. Međutim, da biste postali uspješan e-sportista morate njegovati prave sportske vrijednosti - disciplinu, red, timski duh, žrtvovanje... Ako se igdje može vidjeti šta znači biti sportista, onda je to kroz ove igre", priča Husejnović.

Odmor je neophodan

"Popularna je misao da je potrebno provoditi 20 sati dnevno pred kompjuterom da biste postali e-sportista. To je potpuno netačno i potencijalno opasno. Ja sam, kroz godine igranja po raznim kompjuterskim i internetskim centrima, sretao ljude koji su bukvalno dane provodili za kompjuterom i nikad nisu ništa postigli, nikada se nisu pretvorili u vrhunske igrače. Kao i u svakom sportu, odmor je veoma potreban, te studiozan i disciplinovan pristup igranju. Naravno, morate biti talentovani, imati brze reflekse i sposobnost pravilnog odlučivanja u ključnim momentima. I morate biti spremni u svakom trenutku da se žrtvujete za ekipu i saigrače ako vam je stalo do uspjeha vašeg tima."

Husejnovića, kao i mnoge druge, elektronskom sportu nije privukao novac, mada kaže da mu je drago vidjeti kako ta industrija cvjeta.

"Mene je najviše privukao taj takmičarski duh. Prostor u kojem se mogu dokazati kao najbolji u nečemu. Dok smo mi to igrali novca nije bilo, igralo se za pobjedu, za čast. Ali danas, upravo zbog sve većeg broja sponzora i novca koji se pojavio, mnogi su tu vidjeli priliku da se dobro zaradi. Mi, danas pasivni posmatrači, sa uživanjem gledamo kako se naša ljubav i naša strast pretvara u globalni trend", rekao je Husejnović.

U ponedjeljak 21. jula jedna ekipa će se okruniti titulom prvaka u igri "Dota 2" i kući ponijeti skoro pet miliona dolara nagrade, a za koju godinu na olimpijskim igrama možda, nakon skoka s motkom, budemo gledali "Starcraft", "League of Legends", "Call of Duty" ili neku drugu kompjutersku igru i neke nove e-atletičare.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.