E-mailovi Hillary Clinton idu na provjeru

Hillary Clinton je suočena s kritikama da je isključivo privatni e-mail koristila za službenu prepisku (AP)

Više od 300 e-mailova s privatnog servera Hillary Clinton bit će pregledano kako bi se utvrdilo sadrže li povjerljive informacije, priopćeno je iz State Departmenta.

State Department je predložio da 305 njezinih e-mailova analiziraju obavještajne agencije, dok provodi provjeru mogu li oni biti objavljeni u javnosti.

“To ne znači da će svih 300 elektronskih poruka završiti na nekoj razini tajnosti. Vjerujem da neki hoće, a neki ne”, rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta John Kirby, ocjenjujući proces provjere kao “zdrav”, prenosi Tanjug.

Clinton je izjavila da nikada nije slala povjerljive informacije sa svog privatnog servera, a State Department je do 1. kolovoza objavio oko 12 posto od 55.000 stranica koje je ona predala njihovim odvjetnicima početkom godine.

Politički poblem u utrci za predsjedničkog kandidata

Njezina odluka da ne koristi mail nalog State Departmenta, dok je bila na mjestu državne tajnice, postala je politički problem za Hillary Clinton kao kandidatkinju za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, gdje je republikanci nastoje prikazati kao nepouzdanu i spremnu da prekrši pravila, navodi AP.

Hillary Clinton, koja je vodeći kandidat za stranačku nominaciju za predsjedničke izbore 2016. godine, suočena je s kritikama da je isključivo privatni e-mail koristila za službenu prepisku u razdoblju od 2009. do 2013. godine, kada je bila na funkciji državne tajnice SAD-a.

Ona je u prosincu predala oko 30.000 e-mailova u tiskanoj formi State Departmentu, čiji je tim radio na njihovoj digitalizaciji i provjeri od ožujka, kako bi eventualno povjerljive ili osjetljive informacije bile zatamnjene.

Izvor: Agencije