E-karton: Objedinjeni podaci spašavaju život

U Hrvatskoj se provodi pilot-projekt e-karton. Tisuću pacijenata u Karlovačkoj županiji ima svoje zdravstvene kartone u elektronskom obliku, a do kraja iduće godine trebali bi ih imati svi u Hrvatskoj.

Podatke upisuju obiteljski liječnici, specijalisti, ali  i stomatolozi. A ako pacijent pristane, vidljivi su svima u zdravstvu.

U mnogim ordinacijama obiteljske medicine uvijek je gužva. A Stjepan Solčanski je u jednoj takvoj barem jednom tjedno jer boluje od više kroničnih bolesti.

Šest operacija na očima, žučni kamenci, kronična upala mišića…to je samo dio njegovih tegoba. Nakon pregleda, njegov će liječnik svaku dijagnozu i terapiju upisati u e-karton.

“Ja sam neobično zadovoljan. Ja u Opću bolnicu Karlovac otiđem bez ikakvih problema, bez nekakvih nalaza, bez ičega. Sve imaju gore ubačeno. Oni pregledaju i znaju sve – i lijekove koje trošim, dijagnoze razne itd.”, kaže Stjepan.

Smanjenje administracije 

Sve to znat će i u ljekarnama. Preporučiti neki lijek bez recepta sada će biti mnogo sigurnije.

“Lakše ćemo im moći dati savjet i vidjet ćemo koje lijekove pacijent koristi i da li dolazi do kakvih interakcija kod tih lijekova”, kaže farmaceutkinja Dunja Jebrini.

Dođe li pacijent u ozbiljnu nevolju, e-karton mu može spasiti život – pristup već u pokusnoj fazi imaju i liječnici hitne pomoći, kojima pacijenti često dođu u nesvijesti ili u šoku.

“Dolaze bez dokumentacije i ovo bi bio način na koji bi mi u svakom trenutku imali sve dostupne podatke o pacijentu i što se tiče njegovih alergija, bolesti koje liječi, lijekova koje uzima i svih drugih stanja koja nam mogu biti važna. A ujedno i vid interakcije s njihovim osobnim liječnicima”, kaže Jasna Topić iz OB Karlovac.

Kod osobnih liječnika sve počinje, ali i završava. Sustav je siguran – liječnici ulaze pomoću pametne kartice i lozinke, a svi pacijenti mogu birati žele li da se njihovi podaci vide.

Bolesti koje mogu stigmatizirati, poput spolnih i mentalnih, neće se unositi, izvještava reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak.

“Ovo nam olakšava što se tiče administracije. Znači podaci su objedinjeni na jednom mjestu, nema prepisivanja iz nalaza bolničkih specijalista, nema prepisivanja u naše programske aplikacije, otpusnih pisama, prispjelih nalaza. Sve nam je tu, a mi se više možemo okrenuti pacijentu u lice, pogledati ga, postaviti dijagnozu i uspostaviti adekvatnu terapiju”, objašnjava Goran Lazić, liječnik obiteljske medicine.

Smanjiti liste čekanja

Tisuću pacijenata u pilot-projektu ima e-kartone, u koje je dosad upisano blizu 5.000 dijagnoza i drugih zapisa.

Uključeno je ukupno 26 ordinacija pedijatara, obiteljskih liječnika, ginekologa i stomatologa. Uskoro projekt kreće i u laboratorijima te ljekarnama.

“Ono što je glavni cilj ovdje je smanjiti liste čekanja, ubrzati dijagnostiku, pojačati sigurnost i skrb o pacijentu, staviti pacijenta u centar sustava, gdje se onda informatizacijom cijeli sustav onih koji ga liječe bilo da se radi o hitnoj, laboratoriju, ljekarni, obiteljskom liječniku da skrbe o njemu zajedno”, kaže Tatjana Prenđa Trupec, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Tako će terapija obiteljskog liječnika biti poznata svakome – od ljekarne do hitne pomoći – čak i ako je se pacijent ne može sjetiti.

Izvor: Al Jazeera