Džumhur u Parizu: Od granatiranog porodilišta do Federera

Damir Džumhur će igrati meč karijere protiv najboljeg tenisera svih vremena Rogera Federera (EPA)

Damir Džumhur, rođen pod granatama 20. maja 1992. godine u tada opkoljenom Sarajevu, ispunio je dječački san i u petak će, u šesnaestini finala Roland Garrosa, igrati meč karijere protiv najboljeg tenisera svih vremena Rogera Federera.

Treće kolo Roland Garrosa 29. maja donijet će duel slavnog Švicarca, trenutno drugog tenisera svijeta, i najbolje rangiranog igrača iz Bosne i Hercegovine, 88. sa ATP rang liste.

Sudar je to Davida i Golijata. Mladić rođen 1992. godine u tada ratnom Sarajevu ispunio je dječački san i igrat će meč karijere protiv najboljeg tenisera svih vremena, i to u šesnaestini finala drugog Grand Slama sezone.

Dok je Federer rođen i odrastao u jednoj od najidealnijih zemalja svijeta, Švicarskoj, u kojoj je imao bezbrižno djetinjstvo i vrhunske uslove za razvoj teniske karijere, Džumhur je prvi put progledao u sarajevskom porodilištu u trenucima kada su srpske vojne i paravojne formacije granatirale bolnicu.

Sarajevske bebe heroji

Na ovaj svijet Damir je došao u danu u kojem su artiljerijskim hicima sa obližnjih brda srpske oružane grupe zapalile i do temelja uništile Olimpijsku dvoranu Zetru, u kojoj je sedam godina kasnije počeo prve prave teniske korake.

Simbolično, 23 godine nakon užasnog 20. maja 1992. u opkoljenom glavom gradu Bosne i Hercegovine, jedna od sarajevskih beba heroja, koja je imala sreću da ne bude ubijena u porodilištu na prvoj liniji fronta, postala je istinski svjetski sportski, teniski heroj, analizira agencija Anadolija.

”To su bili izuzetno teški dani. Bili smo porodica sa Grbavice i morali smo napustiti okupirani kvart, što smo i učinili 4. maja 1992. godine, odakle sam direktno otišla u porodilište. To jutro, nakon granatiranja tadašnje ulice Rave Jankovića, danas Behdžeta Mutevelića, kod hotela ‘Bristol’, bile su naše snage, koje su me prihvatile sa Grbavice i ušla sam u vozilo da nekako dođem do porodilišta. Pucao je snajper, padale su granate. Bilo je to nevjerovatno iskustvo. Sjećam se vozača Crvenog križa, koji mi je tada rekao: ‘Vi ste jako sretna majka što nas ništa nije pogodilo.’ Možda to nosi svu Damirovu sreću u životu”, kazala je za Anadoliju, Žaneta Džmuhur, nakon prošlogodišnjeg Damirovog uspjeha i plasmana u treće kolo prvog Grand Slama sezone Australian Opena.

”Svi dani do njegovog rođenja u porodilištu bili su izuzetno teški, jer smo ih većinom provodili u skloništima, s puno straha i neizvjesnosti. Sa prozora sam gledala kako gori Zetra. Gledala sam konvoje majki s bebama koji su izlazili iz Sarajeva i pitala se da li sam i ja trebala to učiniti”, priča Damirova majka.

Damir Džumhur bio je jedna od posljednjih beba prije potpune evakuacije iz sarajevskog porodilišta, koje je u maju 1992. godine bilo pod konstantnom vatrom snajperista i granata koje su na zgradu ispaljivane sa srpskih položaja.  

Nigdje iz ratnog Sarajeva

Otac Nerfid, koji je tada radio u Konjicu, gradu udaljenom 60 kilometara od Sarajeva, 19. aprila 1992. godine je otišao na radno mjesto, odakle se nije mogao vratiti u opkoljeni grad.

”Tata je svog sina prvi put vidio 19. januara 1993. godine. Preko Aerodromskog naselja ušao je nekako u Sarajevo, da bismo bili zajedno. Bilo je prilika da izađemo iz Sarajeva, ali nekako nas je tu držalo i nismo se htjeli razdvajati kao porodica. Pretpostavljam da smo napravili najbolji izbor”, kazala je majka Damira Džumhura.

Po završetku rata, 1996. godine, Džumhuri se vraćaju u svoj dom u reintegriranoj Grbavici. Ipak, prvi kontakt s tenisom Damir je imao sa dvije godine, još tokom rijetkih primirja u ratu 1994. godine.

”Neno [nadimak Žanetinog supruga] je bio veliki fan tenisa, i to je normalan slijed okolnosti. Mnogo se njime rekreativno bavio i 1994. godine, u ono vrijeme kada su ratna dejstva bila malo oslabljena u Sarajevu. Organizirao je prvu tenis školu na Zetri, na vanjskim terenima. Kao porodica smo tamo dolazili u ljetnom periodu, dok je bilo finog vremena. Damir je tu, kao dvogodišnje dijete sakupljao loptice. Tu se, naravno, ne može govoriti o njegovom pravom interesu za tenis, a o ozbiljnijim koracima počelo se pričati 1995. godine, kada je moj suprug počeo s tenis školom u prostorijama Druge gimnazije u Sarajevu. S ozbiljnim treninzima Damir je počeo u drugoj polovini 1997. godine, već sa pet i po godina. No, oni pravi treninzi, s pravim karakteristikama, na pravom terenu, sa svim dimenzijama, desili su se, ustvari, kada je obnovljena Zetra”, ispričala je Žaneta Džumhur.

Damirova karijera išla je uzlaznom putanjom iako je trenirao u oskudnim uslovima, bez pomoći države i oslanjajući se na entuzijazam oca, ujedno i trenera. Nakon što je svijet zadivio u januaru prošle godine na Australian Openu, dodatno i nezadrživo  napreduje.

‘Razlika’ od 90 miliona dolara

Da uspjeh iz Melbourna nije bio slučajnost, odnosno svjetski kvalitet, definitivno je potvrdio proteklih dana na Roland Garrosu, eliminacijom u prvom kolu Rusa Mihaila Južnog, nekada osmog sa ATP rang liste, danas 68, i u srijedu, u drugom kolu, kada je pobijedio Kipranina Marcosa Baghdatisa. U karijeri Džumhur je, prema podacima ATP-a, zaradio 380.938 dolara.

Najbolji “ranking” ostvario je 4. maja ove godine, kada je bio 81. Osvajao je challangere i futures turnire, kao i bronzanu medalju na Ljetnim omladinskim olimpijskim igrama u Singapuru.

Džumhurov naredni protivnik Roger Federer, rođen je 8. augusta 1981. godine u blagostanju Bazela. Godinama je u vrhu profesionalnog tenisa. Osvajao je brojne trofeje, između ostalog 17 Grand Slam titula iz 24 finala, što je najviše ikada u muškoj konkurenciji.

On je jedan od sedam tenisera kojima je pošlo za rukom osvojiti sva četiri Grand Slama. Četiri godine zaredom proglašavan je najboljim svjetskim sportistom, a ukupno je osvojio impresivnih 85 ATP turnira. Zaradio je 90.231.144 dolara, piše Anadolija.

Izvor: Agencije