Džuma-namaz i Lejletul-kadr: 260.000 vjernika klanjalo u Al-Aqsi

Posljednjem džuma-namazu u ovogodišnjem ramazanu odazvao se veliki broj vjernika (Anadolija)

Približno 260.000 ljudi, uglavnom Palestinaca, klanjalo je u podne džuma-namaz, molitvu muslimana petkom, u kompleksu Al-Aqsa u Jerusalemu.

To je posljednji džuma-namaz u ovogodišnjem ramazanu, svetom mjesecu muslimana, javlja Anadolija.

Istočni Jerusalem grad je u kojem je džamija Al-Aqsa, koja je bila prva kibla prema kojoj su se muslimani okretali tokom molitve.

Osim toga, u tom su gradu i najznačajnija sveta mjesta kršćana i Jevreja.

Muškarcima starijim od 40 godina, djeci mlađoj od 12 godina i ženama svih dobi izraelske vlasti dozvolile su ući u Istočni Jerusalem.

Izrael rasporedio stotine vojnika

“Procjenjuje se da se 260.000 palestinskih vjernika pojavilo da se mole u Al-Aqsi posljednjeg petka u ramazanu”, rekao je šejh Azzam al-Khatib, direktor jerusalemske Vakufske direkcije.

Prema njegovim riječima, vjernici i dalje pristižu kako bi u petak navečer obilježili jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru, Lejletul-kadr (“Noć određenja”), najodabraniju noć u godini, prema islamskom učenju, vredniju od 1.000 mjeseci.

Izraelska policija u međuvremenu je pooštrila sigurnosne mjere u kompleksu Al-Aqsa, raspoređujući stotine vojnika u jerusalemskom Starom gradu i oko njega.

Izraelske vlasti od 2000. počele su s izgradnjom zida razdvajanja na granici između Istočnog Jerusalema i Zapadne obale, a taj projekt pravdaju sigurnosnom potrebom da se spriječe eventualni napadi na izraelska naselja.

Izvor: Agencije