Oglasi

Dženaza ubijenom sarajevskom policajcu

Nezvanično, zbog oduzete vozačke dozvole Anel Ćemo je ispalio više hitaca u Pivodića radi osvete njegovim kolegama.

Dženazu ubijenom sarajevskom policajcu Muhidinu Pivodiću, klanjali su u četvrtak u Sarajevu prijatelji, radne kolege, porodica i sugrađani.

''Ovo je tužan dan za policiju i za sve građane BiH, poginuo je policajac na radnom zadatku koji je obavljao svoju časnu dužnost'', kazao je ministar policije FBiH Predrag Kurteš te porodici ubijenog kolege izrazio saučešće.

"Ubica je brzo uhapšen i policija je još jednom pokazala da se zna obračunati s kriminalcima i da će to i ubuduće raditi", kazao je Kurteš, te je naveo da je na institucijama države i na pravosudnim organima da ovaj čin najstrožije kazne, prenosi agencija Fena. 

''Ovim djelom je dignuta ruka na državu, a ko god to uradi bit će mu mjesto tamo gdje i zaslužuje'', naglasio je Kurteš.


Dženaza obavljena na groblju Bare [Fena]

Kolege ubijenog policajca krenuli su sa Stadiona "Asim Ferhatović Hase" u 12 sati prema groblju Bare i na taj način odali počast.

Dženazi su prisustvovali brojni pripadnici MUPKS-a, MUP-a FBiH, pripadnici specijalnih policijskih jedinica, Agencije za istragu i zaštitu te drugi zvaničnici i građani.

Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo izjavio je nakon klanjanja dženaze da je „ovo zločin nad jednim hrabrim profesionalcem i herojem“, prenosi agencija Anadolija.

„Ovo je zločin nad državom i sigurnošću njenih građana. Napad na policajca je napad na državu. Ja sam uvjeren da ćemo vrlo brzo smoći snage da koordiniranim aktivnostima svih bezbjednosnih službi u BiH očistimo ulice od onih koji plaše, ubijaju i pljačkaju našu djecu i misle da mogu preuzeti vlast na ulici. Vlast na ulici pripada državi, a ispred države to su policajci, časni ljudi“, kazao je Kebo, izrazivši zahvalnost svima koji su dali sve od sebe da se Pivodićev ubica uhvati.

Kebo je istakao da policajcima, kao i svim onima koji se brinu o sigurnosti u BiH, treba stvoriti uslove i adekvatnu zaštitu.

„Ovo brutalno ubistvo pokazalo je dvije stvari, da Sarajevo ima dobru policiju koja je sposobna da riješi svaki slučaj. S druge strane, pokazalo je protiv koga se sve mi borimo i ko sve hoda po ovom gradu. Ovo je težak dan za Sarajevo i za sve Sarajlije. Ovo brutalno ubistvo ne traži puno riječi, već adekvatnu akciju“, naglasio je ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Nermin Pećanac.

Glasnogovornik MUP KS-a Irfan Nefić kazao je da će MUP nastaviti profesionalno obavljati svoje zadatke, a da će ovo ubistvo biti podstrek više da profesionalnije i bolje rade svoje poslove.

„Očekujemo da i drugi organi i institucije koji se bave kreiranjem sigurnosne situacije učine ono što treba kako bismo ovakvih i sličnih događaja imali što manje. Bilo da se radi o stradanjima naših građana ili stradanjima predstavnika vlasti“, rekao je Nefić.

Bolje opremiti policiju

Potrebno je bolje opremiti i kadrovski popuniti policiju na nivou BiH, istakao je Nefić, te dodao da treba razviti veći nivo povjerenja između policije i građana.

On je pojasnio da treba poduzeti sve od početka, od lišavanja slobode do izricanja kazne, što prije. Sve to treba biti znak, ne samo počiniocima krivičnih djela, već i onima koji bi potencijalno krenuli da izvrše neko krivično djelo, kazao je Nefić.

Beživotno tijelo policajca Policijske uprave Novi Grad pronađeno je u ponedjeljak, rano ujutro, u službenom automobilu ispred pravoslavne crkve u sarajevskom naselju Reljevo.

Policija je za ubistvo policajca Pivodića privela Anela Ćemu kojem je Kantonalni sud u Sarajevu u četvrtak odredio jednomjesečni pritvor.

Ćemo je od ranije poznat policiji, a tokom saslušanja je priznao ubistvo i rekao da nije poznavao ubijenog policajca.

On je, navodno, izvršio ubistvo jer mu je policija dan ranije oduzela vozačku dozvolu.

Za krivično djelo ubistva službenog lica u BiH propisana je kazna od najmanje 10 godina zatvora, javlja Srna. 

Izvor: Al Jazeera i agencije