Džeko za AJB: Gol bez pobjede ništa mi ne znači

'Selektor mi je rekao da imamo veliki potencijal u mladim igračima i da je pred nama lijepa budućnost', kaže Džeko (EPA)

Svaki napadač živi za golove, ali oni bez pobjede na kraju utakmice ne znače ništa, kaže kapiten nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine i napadač italijanske Rome Edin Džeko u intervjuu za Al Jazeeru.

Povod za ovaj razgovor bio je historijski uspjeh bh. nogometaša – jedini je koji je postigao 50 ili više golova u tri od pet najjačih liga Evrope.

Uspjeh tima na prvom mjestu

To je uspio kao igrač Wolfsburga (Njemačka), Manchester Cityja (Engleska) i Rome. Naravno, više od 50 golova postigao je i za nacionalnu bosanskohercegovačku selekciju.

“Lijepa je spoznaja da si prvi čovjek kome je to pošlo za rukom. Iskreno, nisam ni znao da niko prije mene nije to postigao i kada su mi rekli da sam postao prvi kome je to uspjelo, zaista sam bio ponosan”, ističe naš sagovornik.

“Svaki napadač živi za golove, ali ja sam čovjek kome je uspjeh ekipe na prvom mjestu i zato sam sretan što su neki od mojih pogodaka, koje sam postigao u tri lige, pomogli mojim ekipama da ostvare velike uspjehe. Gol bez pobjede ne znači mi ništa.”

Talent bez utakmica ostaje samo vječni talent

Osim kluba i reprezentacije, neizostavna je tema i Željezničar. Sarajevski “Plavi” bore se za titulu prvaka Bosne i Hercegovine, omladinski tim igrao je Ligu prvaka za tu dobnu kategoriju…

“Pratio sam igre juniora Želje u Ligi prvaka i kao njihov ambasador, ali i kao navijač. Djeca su pokazala da se uz malo strpljenja i ulaganja mogu napraviti dobri rezultati. Pred njima je još mnogo velikih i bitnih utakmica, a sve što treba jeste da dobiju šansu, jer bez utakmica u nogama talent će ostati vječni talent, a to bi bila šteta, jer naša zemlja je rasadnik kvalitetnih i talentovanih fudbalera, kojima samo treba pružiti priliku za razvijanje”, komentariše Džeko.

Tim iz “Vječnog grada” za koji igra Džeko trenutno je na trećem mjestu prvenstva Italije, iza Napolija i Juventusa. Može li “Vučica” stići ovaj dvojac do kraja sezone?

“Imamo kvalitet da se nosimo sa svim ekipama, ali nekad nedostaje i sreće. Cilj je osvojiti što više bodova i ostati na trećoj poziciji, koja vodi direktno u Ligu prvaka”, smatra Džeko.

Velika šansa protiv Šahtara

Kad već spominjemo Ligu prvaka, Roma je još u igri – u toku je osmina finala tog takmičenja, a za nastavak se Rimljani bore protiv ukrajinskog Šahtara iz Donjecka. U Ukrajini su domaći slavili 2:1, a revanš u italijanskoj prijestonici na programu je 13. marta.

“Protiv Šahtara smo izgubili dobijenu utakmicu u Ukrajini. Neshvatljivo smo pali u drugom poluvremenu i to je nešto što se ne smije dešavati. Šahtar je izuzetan u ofanzivi i ako uspijemo spriječiti brz protok lopte iz odbrane prema napadu, mislim da smo uradili mnogo”, navodi sagovornik Al Jazeere.

“Naravno, trener je svjestan svih mana i prednosti Ukrajinaca i uz našu punu koncentraciju, kako u odbrani, tako i u napadu, uvjeren sam da možemo proći dalje. Imamo veliku šansu, jer zaostatak od jednog gola nije nenadoknadiv, ali to moramo dokazati na terenu.”

Tokom zimskog prijelaznog roka bilo je dosta govora o prelasku Džeke u redove engleskog Chelseaja. No, bh. nogometaš ostao je vjeran “Vučici”. 

“Ne volim govoriti o stvarima koje su bile. Uvijek gledam naprijed i takav sam u svemu. Da, godio mi je interes i tu se priča završava, jer ja sam i danas igrač Rome i sretan sam u Rimu. Mislim da je time sve rečeno na temu prelaznog roka.”

O Prosinečkom i reprezentaciji

Dotakli smo se i reprezentacije Bosne i Hercegovine, na čijem je čelu hrvatski strateg Robert Prosinečki. Džeko kaže da je s njim već razgovarao.

“O Robertu Prosinečkom zaista imam visoko mišljenje i kao nekadašnjem igraču s velikom karijerom i kao čovjeku i selektoru. Vjerujem da je svjestan šta su ciljevi i šta se očekuje od njega, a i mi igrači svjesni smo da će on očekivati mnogo od nas, uostalom, kao što očekujemo i mi sami”, ističe.

Dodaje da je rano za pravljenje analiza jer “Zmajevi” još nisu odigrali nijednu utakmicu u najjačem sastavu pod vodstvom Prosinečkog.

“Ali, vjerujem da ćemo imati dovoljno vremena i utakmica da se adekvatno spremimo za ono što nas očekuje u kvalifikacijama i Ligi nacija, a samim tim i da se dovoljno upoznamo s načinom rada novog selektora.”

Reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je dvije prijateljske utakmice u Sjedinjenim Američkim Državama, upravo protiv domaćina i protiv Meksika, a najveći dio nacionalnog tima činili su igrači iz bh. Premijer lige i neke novajlije.

“Bitnije je kako je selektor vidio igru. On je taj koji odlučuje i koji je proveo neko vrijeme s igračima koji su putovali na turneju po Americi. Ako se proširio spisak igrača, onda smo napravili veliki pomak. Selektor mi je rekao da imamo veliki potencijal u mladim igračima i da je pred nama lijepa budućnost”, govori kapiten “Zmajeva”.

Veliko takmičenje konačni cilj

Ove kalendarske godine reprezentacija će odigrati još najmanje osam utakmica, bilo da je riječ o prijateljskim okršajima ili nastupima u Ligi nacija. Je li to previše?

“Kada nema utakmica, postavlja se pitanje zašto ih nema, kada ima utakmica, pitamo se zašto ih ima toliko. Jako je teško svima ugoditi. Sistem takmičenja je takav kakav je. Nemamo samo mi toliki broj utakmica već i sve ostale reprezentacije, tako da smo svi na istome. Vjerujem da će biti prilike i za nove igrače, ali i za uigravanje kroz prijateljske utakmice. Nismo u situaciji da kalkulišemo nego ćemo u oba takmičenja ići na ostvarivanje konačnog cilja – plasmana na veliko takmičenje.”

Izvor: Al Jazeera