Džanan Musa: Trnovit put za plasman BiH na SP

'Prenijeli smo zamisli selektora Duška Vujoševića na parket', tvrdi Musa (Ustupljeno Al Jazeeri)

Nakon reprezentativnih obaveza za Džanana Musu, predvodnika nove generacije bh. košarkaša, nije bilo predaha. Igrajući za zagrebačku Cedevitu, trostrukog uzastopnog prvaka Hrvatske, zabilježio je dva trijumfa u dva dana. Jedan od najtalentovanijih mladih evropskih košarkaša, 18-godišnji Musa, pružio je briljantnu partiju u uvjerljivom trijumfu nad Mornarom iz Bara 99:74, postigavši 35 poena, što je njegov rekord u seniorskoj karijeri za Cedevitu. S Musom smo razgovarali o startu i šansama Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za Mundobasket, nastupima u aktuelnom osvajaču dvostruke krune u Hrvatskoj – Cedeviti, ovogodišnjem Eurobasketu i ličnim željama u igračkoj karijeri.    

Blistava pobjeda

  • Koliko Vam znači pobjeda selekcije Bosne i Hercegovine nad Rusijom u kvalifikacijama za SP, jer dosad nismo pobijedili velikog protivnika?

Sigurno da je to jedna od najvećih pobjeda bh. nacionalnog tima u historiji. Ta pobjeda nam otvara puno toga u narednom periodu i daje nam realne izglede da budemo među prve tri ekipe u ovoj fazi kvalifikacija. Uradili smo pravu stvar.

  • Jeste li očekivali trijumf nad četvrtoplasiranim timom s ovogodišnjeg EP-a i šta je bilo presudno za pobjedu?

Uvijek vjerujem u kvalitet ekipe za koju igram. Tako je u klubu, ali i u reprezentaciji. Nadali smo se pobjedi nad Rusima, jer smo znali njihove nedostatke. Selektor Duško Vujošević ukazao je na njih i mi smo prenijeli njegove zamisli na parket.

  • Kako komentarišete poraz od Francuza i učinak od tri boda, te drugo mjesto u grupi E nakon dva kola kvalifikacija iza vodeće Francuske sa četiri boda?

Ovo je bila najlošije odigrana utakmica otkad je na mjestu selektora Vujošević. U dosadašnjem toku sezone Andrija Stipanović (centar reprezentacije Bosne i Hercegovine i Cedevite) i ja odigrali smo blizu 30 utakmica, a još nije kraj polusezone. Termin je bio jako nezgodan i u velikom nizu utakmica mora se desiti povremeno loša. Međutim, iz ove dvije utakmice izvukli smo što smo htjeli i sada se borimo za prolaz u narednu fazu.

Musa je trenutno fokusiran na Cedevitu

Upoznati Belgiju

  • Koliko poznajete narednog rivala Belgiju, s kojom igramo 22. februara 2018, i je li domaći teren naša najveća prednost?

Uvijek je domaći teren prednost za nas. Uživam da igram pred publikom u Bosni i Hercegovini, a, vjerujem, i ostali momci. Belgiju ćemo sigurno malo bolje upoznati u narednih nekoliko mjeseci, jer nismo imali priliku ranije.

  • Može li Bosna i Hercegovina iznenaditi i plasirati se na Svjetsko prvenstvo?

Naravno da može. Iznenađenja su moguća često, a nismo bili favorit ni protiv Rusije, pa smo uz maksimalan angažman svih igrača osvojili važne bodove. Pokazali smo da vrijedimo, no moramo se stalno dokazivati pošto je trnovit put do plasmana na Mundobasket. Bit će potrebno puno truda da ostvarimo podvig i prvi put izborimo nastup na najjačoj svjetskoj smotri.

  • Očekujete li prolaz dalje i kakve su ambicije Cedevite u Eurocupu?

Smatram da svi igrači trebaju trebaju željeti što je moguće bolji rezultat u svim takmičenjima. Ide nas dobro i pokušat ćemo nastaviti uspješnu seriju. Očekujemo prolaz jer posjedujemo kvalitet za neko od prva četiri mjesta u grupi. Borit ćemo se da odemo što dalje u Eurocupu.

  • Jeste li zadovoljni dosadašnjim rezultatima Cedevite u ABA ligi i koji je cilj u ovom takmičenju? 

Moglo je bolje, ali nam se desio peh i kiksali smo protiv Igokee u trećem i Cibone u četvrtom kolu. Nakon toga uspjeli smo se vratiti na pobjedonosni put i drago mi je što smo tu i danas. Sezona je naporna, no cilj je osvajanje naslova prvaka ABA lige.

Pozitivna energija Zdovca

  • Kakva su očekivanja od gostovanja kod Partizana 9. decembra u ABA ligi?

Kao i u svim utakmicama ove sezone, idemo na pobjedu. Trener Zdovc prenio je pozitivnu energiju i ugradio pobjednički mentalitet u ekipu. Uz pomoć iskusnih igrača, očekujem pobjedu. Ukić, Nichols i Stipanović daju potrebno iskustvo ekipi, koja je bolja iz dana u dan.

  • Smatrate li da ćete nastaviti uspješnu seriju u A1 ligi Hrvatske, u kojoj imate maksimalan učinak iz osam kola?

U hrvatskom prvenstvu smo veliki favorit i dat ćemo sve od sebe da opravdamo taj epitet. Svakog protivnika trebamo poštovati, ali s pravim pristupom spremni smo odbraniti titulu prvaka.

  • Šta je bilo odlučujuće da Slovenija osvoji prvu zlatnu medalju na Eurobasketu i kako komentarišete rezultate Srbije, kojoj je pripalo srebro, i Hrvatske (ispala od Rusije rezultatom 78:101 u osmini finala)?

Iskreno sam navijao za sve zemlje s područja eks-Jugoslavije. Slovenija je imala ekstra raspoložene igrače i tim koji je spoj mladosti i iskustva. Uz rad odličnog selektora Igora Kokoškova, podvig je bio neminovan. Mislim da će Hrvatska u narednim godinama biti u samom vrhu evropske košarke, kao i Srbija, čiji kvalitet ne treba posebno naglašavati.

  • Koji su Vaši daljnji planovi u košarkaškoj karijeri?

Trenutno sam fokusiran na Cedevitu. Idem utakmicu po utakmicu i ne gledam predaleko. Čuvam za sebe neke skrivene želje i pokušavam da se koncentrišem na svaki trening i utakmicu, dajući maksimum.

Izvor: Al Jazeera