Džamija u Londonu postaje COVID-bolnica

Brojni muslimanski ljekari, poznati po stručnosti, predstavili su inicijativu zdravstvenim vlastima (Al Jazeera)

Po uzoru na muslimanske ljekare, koji su među prvima ispunili svoju obavezu u borbi protiv novog korona virusa, britanske džamije preduzele su inicijative koje su jedinstvene i bez presedana za molitvene objekte.

Možda u najvažnije primjere spada doborovoljna inicijativa londonske džamije da primi oboljele od bolesti COVID-19, što je svojevrstan presedan u Velikoj Britaniji i svijetu.

Ministarstvo zdravstva odobrilo je zahtjev džamije u sjeverozapadnom Londonu da neke prostorije i velika dvorana džamije budu pretvorene u hospicij nakon što je džamija dala sve garancije da će pacijentima pružiti svu neophodnu njegu i liječenje.

To je prvi put da su zdravstvene vlasti odobrile takve inicijative, koje imaju za cilj smanjiti pritisak na bolnice, čime se, također, iskorištavaju mogućnosti koje džamije nude kad je riječ o prostoru i volonterima koji su u stanju pružiti njegu pacijentima.

Brojni muslimanski ljekari, poznati po stručnosti, predstavili su inicijativu zdravstvenim vlastima, koje su pristale na prijedlog nakon što su utvrdile da medicinsko osoblje koje će nadzirati postupak posjeduje medicinsko iskustvo i stručnost koja im omogućava da vode brigu o oboljelima.

Prvi pacijenti do kraja aprila

Džamijske prostorije koje su korištene za podučavanje djece bit će dodijeljene određenoj kategoriji pacijenata koji su u kritičnoj fazi bolesti i žive posljednje dane života.

Ta grupa starijih osoba, za koje ljekari procijene da su teški slučajevi, bit će prebačena u džamiju radi pružanja medicinske njege kako bi se oslobodili kreveti u bolnicama za ostale pacijente.

Džamija raspolaže s 12 soba, osim velike dvorane, koja se koristi za svadbe i manifestacije.

U prvoj fazi može osigurati 23 kreveta nakon što je dr. Mohammed Jiva okupio svoju zajednicu i pokrenuo donatorsku akciju kako bi se osigurala medicinska oprema.

U roku nekoliko dana uspijeli su prikupiti 20.000 funti (12.300 dolara), tako da će džamija moći primiti prve pacijente do kraja ovog mjeseca.

Dr. Jiva kaže da je uprava džamije kontaktirala s njim na početku širenja epidemije kako bi dobila njegovo mišljenje o načinu na koji se treba nositi s novonastalom situacijom.

Njegov odgovor na to glasio je: “Zašto u ovakvim okolnostima ne nudimo ništa društvu?” te dodao da je reakcija muslimanske manjine u regiji “divna”.

U samo nekoliko dana šezdesetak osoba, od medicinskih tehničara, ljekara do volontera, “dalo je doprinos ovoj inicijativi”.

Dr. Jiva planira povećati bolničke kapacitete na 55 kreveta tokom druge faze, naglasivši da je ta inicijativa pokrenuta kako bi koristila “svima, bez obzira na njihovu vjersku pripadnost, a ne samo muslimanima”.

Objašnjava da bolnice, kada procijene da ne postoje šanse za izlječenje u nekim slučajevima, donose odluke da bolesnike vrate kući ili u domove za starije osobe.

U skladu s medicinskim standardima

Kada ih, zbog straha od prenošenja infekcije, ne bude moguće vratiti u domove za starije osobe, “mi ćemo biti alternativa i primati te pacijente te im pružati neophodnu njegu”.

Briga o pacijentima u džamiji provodit će se u skladu sa svim medicinskim standardima u bolnicama.

Dr. Jiva uspio je dobiti podršku velikog broja muslimanskih ljekara, uključujući dr. Zahida Chauhana, dobitnika kraljevskog priznanja za napore u borbi protiv beskućništva, osim niza ljekara raznih specijalnosti, koji će radili pod vodstvom dr. Jive, koji obično predvodi ljekarsko osoblje tokom putovanja na hadž.

Britanske džamije ušle su u ramazan u izuzetnim okolnostima bez presedana, što potvrđuje i predsjednik džamije Finsbury Park Mohammad Kozbar, koji je otkrio da je njegova džamija izradila ramazanski plan djelovanja za starije osobe, kao i za mlade članove muslimanske zajednice koji žive sami i koji su bili zavisni od džamije, koja im je osiguravala iftare.

“Sada su džamije zatvorene i bit će potrebno organizirati dostavu tih obroka”, dodao je.

Govorio je i o inicijativi koju je pokrenula džamija u koordinaciji s islamskim dobrotvornim organizacijama, a riječ je o podjeli obroka radnicima u britanskom zdravstvenom sektoru.

Nakon što se prva faza pokazala uspješnom, slijedi rad na proširenju kruga korisnika u raznim bolnicama u Londonu.

Među inicijativama koje je najavila džamija također je otvaranje posebne telefonske linije u cilju pružanja psihološke i vjerske pomoći muslimanskoj manjini, posredstvom koje mogu dobiti odgovore na pitanja od imama i psiholoških savjetnika.

Predavanja učenjaka na internetu

Drugi cilj ove linije jest pružiti priliku starijim osobama koje nisu u mogućnosti izaći da se jave i traže pomoć u dostavljanju hrane i lijekova.

“Imamo desetke volontera, koji, u saradnji s općinskim vlastima, dostavljaju hranu i lijekove”, rekao je Kozbar.

Džamija Finsbury Park pokrenula je kampanju za podizanje svijesti u muslimanskoj zajednici posredstvom publikacija na arapskom i engleskom jeziku o važnosti držanja fizičkog razmaka.

Kozbar naglašava da muslimani “pokazuju veliku ozbiljnost u poštivanju zdravstvenih i vladinih smjernica, a džamije su bile prve koje su najavile zatvaranje svojih vrata i prije nego što je vlada uvela mjere izolacije”.

Kad je riječ o ramazanu, Kozbar otkriva da će džamija uživo prenositi predavanja učenjaka i šejhova posredstvom interneta.

“Možda ova tehnika pruža neki vid utjehe zajednici koja je pogođena zatvaranjem džamija prvi put u ramazanu, ali svi to razumiju i smatraju da je zdravstvena sigurnost u ovom trenutku na prvom mjestu”, zaključuje Kozbar.

Izvor: Al Jazeera