Džaferović i Komšić: Put ka NATO-u uvjet za izbor Tegeltije

Džaferović i Komšić tvrde da su zakon i ranije odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine jasno definirale da je cilj zemlje punopravno članstvo u NATO-u (Fena)

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović rekao je da će dati saglasnost za imenovanje Zorana Tegeltije, iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, na mesto predsedavajućeg Savetu ministara Bosne i Hercegovine tek nakon što nova parlamentarna većina iskaže jasnu opredeljenost za evropski i NATO put te države.

Upitan da li će podržati imenovanje Zorana Tegeltije za predsedavajućeg Savetu ministara Bosne i Hercegovine, Džaferović je odgovorio da postoji uslov za formiranje vlasti, a to je okupljena parlamentarna većina na programu koji će sadržavati jasan evropski, reformski i NATO put.

Džaferović je rekao da su sve potrebne odluke kada je u pitanju proces NATO integracija zemlje donete i da svi u zemlji moraju da poštuju usvojene zakone i odluke.

“Možete imati i drugačije mišljenje i drugačiju politiku, ali morate poštovati postojeće odluke. I vaša politika, sve dok ne bude eventualno opredmećena kroz nove zakone i nove odluke, jest samo vaša politika. Naša državna bh. politika su zakoni i donesene odluke, a tu je stvar potpuno jasna kada je u pitanju integracijski proces ove zemlje i u Evropsku uniju i u NATO savez”, naglasio je Džaferović.

Sličan stav izneo je i član Predsedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić, koji je izjavio da je izvesno da će novu vladajuću većinu u zemlji na državnom nivou činiti koalicija Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine, SNSD-a i Stranke demokratske akcije (SDA), ali je upozorio da nije spreman da dâ saglasnost da novi predsedavajući Savetu ministara bude Dodikov kandidat koji će kočiti put Bosne i Hercegovine ka članstvu u NATO-u.

Dodik za vojnu neutralnost

“Što će uraditi (druga dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine) Dodik i (Šefik) Džaferović ne znam, no iluzorno je očekivati da će Predsjedništvo Bosne i Hercegovine dati mandat osobi koja će unaprijed reći da neće realizirati važeće odluke”, rekao je Komšić novinarima u Sarajevu komentarišući prekoračenje zakonskih rokova za imenovanje mandatara za sastav Saveta ministara Bosne i Hercegovine.

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je ranije najavio da će kandidat za tu dužnost biti funkcioner SNSD-a Zoran Tegeltija, bivši ministar finansija u vladi Republike Srpske.

Dodik je istovremeno najavio da će Tegeltija strogo slediti odluku o NATO-u o vojnoj neutralnosti što ju je ranije donela Narodna skupština RS-a.

Takva rezolucija usvojena je u oktobru 2017. upravo na Dodikovu inicijativu, a pridruživanje Bosne i Hercegovine NATO-u, između ostalog, uslovljava se i ulaskom Srbije u taj vojni savez.

Komšić je, međutim, istakao da parlament Republike Srpske nema nikakva ovlašćenja da odlučuje o pitanjima spoljne politike jer je to isključivo posao Predsedništva Bosne i Hercegovine i državnog parlamenta.

Podsetio je da su odredbe Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine, kao i odgovarajuće odluke Predsedništva te države jasno definisale da je cilj Bosne i Hercegovine punopravno članstvo u NATO-u i da to nikada niko nije opozvao.

Izvor: Agencije