Džaferović i Komšić: Opasna poruka ruskog ambasadora

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović nazvali su opasnim izjave ruskog ambasadora koji je kazao kako se njegova zemlja protivi ulasku BiH u NATO savez, javlja Al Jazeera.

Nakon objave da je Senat SAD-a ocijenio da Rusija ugrožava suverenitet Bosne i Hercegovine, ambasador Petar Ivancov je negirao te tvrdnje te NATO nazvao agresivnim vojno-političkim blokom, koji stvara podjele u Europi i podriva općeeuropsku stabilnost i sigurnost. Član Predsjedništva Milorad Dodik podržao je ruskog ambasadora.

Milorad Dodik poručio je danas da odluke o članstvu BiH u NATO nema, niti će je biti, te da o tome “odlučuje Republika Srpska”.

“Rusija ima prijateljsku politiku prema BiH”

“Ruska Federacija ima prijateljsku politiku prema BiH, zasnovanu na međunarodnom pravu, ne krijući da ima dobre odnose sa Republikom Srpskom”, naglasio je Dodik.

Dodik je istakao da Komšić i Izetbegović ne vode principijelnu politiku, niti brane interese BiH, jer to što govore nije interes Republike Srpske.

“Oni su obični trbuhozborci svojih mentora, koji se kriju po drugim ambasadama u Sarajevu. Da su zaista zaštitnici interesa BiH u koju se kunu ne bi žrtvovali svog ministra sigurnosti zarad ambasadora Pakistana, i ne bi pažljivije gledali šta kaže Vijeće za provođenje mira, izmišljeno tijelo, nego Parlament BiH, biran na izborima”, zaključio je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović prokomentirao je izjavu amabasadora Rusije Petra Ivancova da “integracija BiH u NATO dovodi u pitanje sigurnost i stabilnost”, prenosi Fena.

Integracije u NATO garant su sigurnosti

“Upravo je suprotno. Integracija BiH u NATO garantira sigurnost i stabilnost naše zemlje, a izjavama poput ove koju je dao ruski ambasador nastoji se da se ta stabilnost i sigurnost podrivaju”, istaknuo je Džaferović.

Podsjetio je da je Bosna i Hercegovina već ranije donijela zakone, odluke i strategije koje trasiraju put zemlje u NATO.

“Niko izvan Bosne i Hercegovine nema pravo da se miješa u naša unutrašnja pitanja, osporava donesene zakone i odluke ili da nam određuje vanjsko-političke ciljeve, pa ni ambasador Rusije. Bosna i Hercegovina će nastaviti svoj put prema NATO-u u skladu sa Zakonom o odbrani, Strategijom vanjske politike i nizom drugih odluka, bez obzira kakav bio stav Rusije”,  kazao je Džaferović.

Biće odluka o NATO-u

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić danas je reagirao na izjavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o tome da BiH nema odluku o članstvu u NATO-u.

Komšić je podsjetio kako BiH nije imala brojne odluke koje sada ima, te istaknuo kako će imati i odluku o članstvu u NATO-u. 

“Nismo imali ni odluku o MAP-u prije 10 godina pa smo je donijeli, nismo imali ni odluku o Pregledu odbrane, pa smo je donijeli, nismo imali ni odluku o knjiženju vojne imovine pa smo je donijeli, nismo imali ni odluku o ANP/ Programu reformi pa smo je donijeli. Donijeti ćemo i odluku o članstvu u  NATO-u. Dodik će ponovo u tome učestvovati. Neka intimno bude protiv NATO-a koliko hoće, samo neka kao i do sada potpisuje odluke”, poručio je Komšić, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Izvor: Al Jazeera i agencije