Oglasi

Džaferović: Hrvatska se grubo miješa u unutrašnja pitanja BiH

Institucije Hrvatske ne mogu rješavati unutrašnje odnose u Bosni i Hercegovini, smatra član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.
Usvajanjem Deklaracije, aktuelna vlast Hrvatske krši obaveze koje je preuzela potpisivanjem Dejtonskog sporazuma, kaže Šefik DžaferovićEPA

Člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović smatra da se, usvajanjem Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, Hrvatski sabor "grubo miješa u unutrašnja pitanja i iskazuje nepoštivanje suvereniteta i teritorijalnog intergriteta Bosne i Hercegovine".

"Kao potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, Republika Hrvatska je dužna u potpunosti poštivati suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i suzdržati se od bilo kakvih akcija koje bi dovele u pitanje ove vrijednosti. Usvajanjem Deklaracije, kojom se tretiraju pitanja izmjena Ustava i zakona Bosne i Hercegovine, aktuelna vlast Hrvatske krši obaveze koje je preuzela potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma", ukazuje Džaferović u priopćenju.

Prema njegovim riječima, "Bosna i Hercegovina poštuje suverenitet Hrvatske i pravo Hrvatskog sabora da uređuje unutrašnja pitanja Hrvatske i ne miješa se u ta pitanja, te očekuje jednak odnos i od aktuelnih vlasti Hrvatske prema Bosni i Hercegovini".

'Dobro promislite o odnosu prema BiH'

"Institucije Hrvatske ne mogu rješavati unutrašnje odnose u Bosni i Hercegovini. Institucije Bosne i Hercegovine će rješavati samostalno i suvereno sva pitanja unutrašnjeg uređenja Bosne i Hercegovine", navodi Džaferović.

Pozvao je dužnosnike Hrvatske da "dobro promisle o svom odnosu prema Bosni i Hercegovini".

"Ako se nastavi ovakav trend miješanja u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine i trend izbjegavanja rješavanja otvorenih pitanja, kao što su granica, imovina i druga, neminovno će doći do udaljavanja u odnosima. To bi bilo protivno interesima obiju država", zaključuje Džaferović.

SDA: Protivno duhu dobrosusjedskih odnosa

Prethodno se oglasila i Stranka demokratske akcije, koja usvajanje Deklaracije smatra "direktnim miješanjem u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine i štetnim aktom, koji je protivan duhu dobrosusjedskih odnosa".

"Bavljenje izmjenama Ustava i zakona Bosne i Hercegovine od zakonodavne vlasti susjedne države predstavlja grubi pokušaj povrede suvereniteta Bosne i Hercegovine. Nadležnost za zakone Bosne i Hercegovine, pa i Izborni zakon Bosne i Hercegovine, imaju isključivo tijela zakonodavnih vlasti sačinjena od demokratski izabranih predstavnika građana i naroda Bosne i Hercegovine", stav je SDA.

Bosna i Hercegovina i Hrvatska, naglašava se, kao potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma, preuzele su obavezu uzajamnog poštivanja suvereniteta, i to je jedini način da se međusobni odnosi, dovedeni u pitanje agresijom na Bosnu i Hercegovinu, stabiliziraju i unapređuju.

"Hrvatski sabor, nažalost, ulazi i u područje suvereniteta pravosudnih vlasti Bosne i Hercegovine, pokušavajući da utječe na ciljeve rada, između ostalog, i po pitanju procesuiranja ratnih zločina", smatra SDA.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.