Džaferović: Blokada institucija BiH udar na Dejtonski sporazum

“Vladavina prava temelj je evropske civilizacije. Nikakvi niži nivoi vlasti ne mogu dovoditi u pitanje institucije Bosne i Hercegovine”, kazao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić govoreći o napadima člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika na Ustavni sud Bosne i Hercegovine, prenose bh. mediji.

Komšić je to rekao povodom odluke Suda da je reguliranje pitanja državne imovine isključiva nadležnost Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, javlja portal Klix, kazao je da su bilo kakve najave neposluha i poricanja sudskih odluka po pravnim propisima bilo gdje na svijetu čin pobune i stavljanje samog sebe izvan zakona.

“Što se institucije više dovode u pitanje, mi ćemo biti odlučniji da ih branimo. Bilo kakvo vanustavno djelovanje je neprihvatljivo i nikakva galama i psovanje neće promijeniti odluke institucija Bosne i Hercegovine, pa time ni Ustavnog suda Bosne i Hercegovine”, rekao je Komšić.

Vrijeme za reakciju pravosudnih institucija

“Nepoštivanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od strane političkih predstavnika iz entiteta RS je krivično djelo i direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma”, poručili su iz kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića.

“Ustavni sud Bosne i Hercegovine, kao i strane sudije u njemu, dio su Dejtonskog mirovnog sporazuma, isto kao što su to, naprimjer, entiteti”, dodaje se u saopćenju.

“Svi oni koji najavljuju blokade rada institucija države Bosne i Hercegovine morali bi biti svjesni da je to udar na Dejtonski mirovni sporazum. Time dovode u pitanje mir i stabilnost i neminovno vode prestanku važenja Dejtonskog mirovnog sporazuma. U tom slučaju, država Bosna i Hercegovina, koja je postojala i prije Dejtona, nastavit će svoje postojanje. U pitanje će biti dovedeno samo ono što je nastalo u Dejtonu, a to su prije svega entiteti.

Krajnje je vrijeme za reakciju pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine, kao i za odlučno djelovanje predstavnika međunarodne zajednice, a naročito zemalja svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma”, piše na kraju saopćenja.

Obustava rada u odlučivanju

Predstavnici Republike Srpske na nivou Bosne i Hercegovine obustavit će rad u odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti državnih organa do usvajanja novog Zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija, rečeno je nakon današnjeg sastanka zvaničnika RS-a, pojedinih institucija i predstavnika parlamentarnih stranaka sa sjedištem u tom bh. entitetu, prenosi Fena.

Taj stav zauzeli su nakon odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je Zakon o poljoprivrednom zemljištu entiteta RS proglasio neustavnim.

Također, zaključili su da je neophodna hitna sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj će raspravljati o odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, rekla je entitetska predsjednica Željka Cvijanović.

Zakon o poljoprivrednom zemljištu proglašen neustavnim

Na konferenciji za novinare rekla je da su odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine godinama štetne po interese RS-a, veoma često izlaze iz okvira nadležnosti samog Ustavnog suda i služe za prekrajanje onoga što je dato Ustavom Bosne i Hercegovine. 

Na sastanku održanom u Palati RS-a, osim predstavnika vladajuće koalicije u RS-u, prisustvovali su i opozicionari te ministar poljoprivrede Boris Pašalić i predsjednik Ustavnog suda RS-a Džerard Selman. 

Ustavni sud Bosne i Hercegovine, na zahtjev sedam delegata Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a, donio je odluku kojom je proglasio neustavnim član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu entiteta RS.

Izvor: Al Jazeera i agencije