Dylan se zahvalio Nobelovom komitetu

Dylan je poslao snimku zahvale u kojoj obavještava da ne namjerava doći na svečanost dodjele nagrade u Stockholm 10. decembra, no na ceremoniji će biti pročitana njegova poruka (Reuters)

Gotovo dva mjeseca nakon što je objavljeno da je dobio ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost Bob Dylan poslao je snimku zahvale, u kojoj obavještava da ne namjerava doći na svečanost dodjele nagrade u Stockholm 10. decembra, no na ceremoniji će biti pročitana njegova poruka, izvijestila je u ponedjeljak Fondacija Nobel. 

“Ovogodišnji laureat Bob Dylan neće prisustvovati ceremoniji uručenja nagrade, no poslao nam je govor koji će se pročitati na svečanoj dodjeli”, stoji u saopćenju, te se dodaje da ga “tih nekoliko riječi koje će se pročitati na kraju svečanosti 10. decembra neće poštedjeti dužeg govora” u dogledno vrijeme.

Na dan kad je Švedska akademija objavila ime dobitnika nagrade (13. oktobra) Dylan je nastupao na koncertu u Las Vegasu, a o nagradi se nije oglasio. Dugo se nikome nije javljao na poruke da bi krajem oktobra na pitanje o tome hoće li učestvovati na svečanosti uručenja nagrade za Daily Telegraph kazao: “Apsolutno. Ako to bude moguće.”

Na ceremoniji će pjevati Patti Smith

No, ubrzo se ponovo predomislio, te 16. oktobra pismom obavijestio Akademiju da upravo u to vrijeme ima druge obaveze. 

Na svečanosti dodjele nagrade u Stockholmu Dylanova kolegica Patti Smith izvest će jednu od njegovih pjesama “A Hard Rain's A-Gonna Fall”. 

Po saopćenju Švedske akademije, “veliki su izgledi da laureat u Stockholm dođe iduće godine” i da tada ondje održi govor. 

Ovogodišnja Nobelova nagrada Švedske akademije za književnost mnoge je iznenadila. Nije pripala nekom slavnom književniku već je dodijeljena jednoj od rijetkih još uvijek živih legendi roka – pjesniku i kantautoru Bobu Dylanu. U obrazloženju nagrade stajalo je da je Dylan nagrađen za uvođenje novog pjesničkog izraza u američku književnost.

Izvor: Agencije