Dyke: Ne smije se ponoviti još jedan Blatter

Novi čelnik FIFA-e neće imati kontrolu poput Seppa Blattera (EPA)

Predsjednik Engleskog nogometnog saveza Greg Dyke izjavio je kako korupcijski skandal koji trese Svjetsku nogometnu asocijaciju garantira da se više neće ponoviti situacija da FIFA ima svemoćnog predsjednika poput Seppa Blattera.

Blatter je nedavno suspendiran na osam godina jer je 2011. bez opravdanja uplatio također suspendiranom predsjedniku Evropske nogometne asocijacije Michelu Platiniju dva miliona švicarskih franaka.

Osim osmogodišnje suspenzije, obojica su “zaradili” i novčane kazne: Platini mora platiti 74.000 eura, a Blatter nešto manje – 46.000 eura.

Obojica su najavila žalbe na suspenziju, nakon što im je Etički odbor krovne nogometne organizacije zabranio rad u nogometu.

Reforme unutar FIFA-e

Blatterov nasljednik bit će izabran na izborima u februaru.

Dyke smatra da novi čelnik FIFA-e neće imati kontrolu poput Blattera jer će, kako je kazao, uslijediti reforme unutar tog nogometnog tijela.

“Ovo je koruptivna organizacija, kojoj su očajnički potrebne promjene. Smatram da su one važnije od samog izbora predsjednika. Mislim da više nikad nećemo vidjeti nekog poput Blattera, svemoćnu figuru koja kontrolira sve, sav novac… Smatram da su ti dani prošli”, rekao je Dyke.

Izvor: Agencije