DW: Iran je pobjednik u bliskoistočnom pokeru?

Nijedna zemlja u regiji ne pokazuje tako jaku volju kao Iran da iskoristi ukazanu šansu (EPA)

Sirija, Jemen, Hormuški moreuz – na Bliskom istoku se pomjera odnos snaga. Te promjene je Iran pametno iskoristio. Tako ova zemlja lako može da postane vodeća sila u regionu.

Navodi to Deutsche Welle u tekstu „Iran – pobjednik u bliskoistočnom pokeru?“

Deutsche Welle podsjeća da su se Sjedinjene Američke Države vojno povukle sa sjevera Sirije, ali da su diplomatski još uvijek prisutne, napominjući da je između SAD-a i Turske postignut dogovor o petodnevnom prekudu vatru u Siriji.

Novi savezi

„Nije jasno da li će se prekid vatre poštovati. Isto tako nije jasno da li Bijela kuća misiju potpredsjednika posmatra kao uvod u novi angažman Washingtona ili samo želi da izbjegne utisak prebrzog povlačenja iz regiona. Sigurno je jedino da su Sjedinjene Američke Države svoj angažman do te mjere redukovale da je to izazvalo lančanu reakciju koja je sa sobom donijela novu konfiguraciju saveza i centara moći. Nijedna zemlja u regiji ne pokazuje tako jaku volju kao Iran da iskoristi ukazanu šansu“.

DW navodi da je Iran primijetio te da koristi i to što je Saudijska Arabija dobrim dijelom izgubila naklonost američkog Kongresa nakon ubistva novinara Jamala Khashoggija kao i zbog rata u Jemenu, te da na osnovu vojne snage može sebi da priušti miroljubiv odnos prema svojim komšijama, podsjećajući na izjavu iranskog ministara za naftu Bijana Zangeneha koji je prije nekoliko dana poručio da Iran želi biti prijatelj sa zemljama regiona, ističući da se “naš neprijatelj nalazi van Bliskog istoka”, pri čemu je mislio na SAD.

“Doduše, mali broj arapskih država bi mogao preuzeti tako ekstreman stav. Ali neke od njih su u posljednjih nekoliko mjeseci i sedmica možda intenzivnije razmišljale o tome da li će njihovi dijelom dobri odnosi sa Amerikom i ubuduće biti takvi. Ako rezultat tog preispitivanja bude takav da odnosi sa SAD-om neće biti kao do sada ili će biti samo djelimično takvi, onda bi te zemlje mogle da se preorijentišu. Iran bi u tom slučaju stajao na raspolaganju kao partner spreman da ga oslove”, navodi DW.

Izvor: Deutsche Welle