DW: Da li će Angela Merkel odložiti penziju?

Ako se kod Angele Merkel ponekad ranije mogao primijetiti umor od visoke politike, od toga nije bilo ni traga tokom pandemije, piše 'Deutsche Welle' (EPA)

Iako je njemačka kancelarka Angela Merkel odavno najavila da se planira penzionirati po isteku mandata 2021. godine, mnogi se pitaju da li će i nakon toga voditi zemlju, imajući u vidu odlučan rejting tokom pandemije korona virusa, kao i svađe unutar njene Kršćansko-demokratska unija (CDU), piše Deutsche Welle (DW).

Kako ocjenjuje njemački medij, ako se kod Merkel ponekad ranije mogao primijetiti umor od visoke politike, od toga nije bilo ni traga tokom pandemije, prenosi Tanjug.

“Posljednji nastup u Bundestagu svjedoči o tome. U zvaničnom protokolu je zapisano koliko je aplauza dobila ne samo od demokršćana, već i od zastupnika socijaldemokrata, čak i opozicionih Liberala, Zelenih, pa i Ljevice”, ukazuje DW.

Kako dalje navodi, Merkel je krizna menadžerka tokom vjerovatno najveće krize koja je zadesila Njemačku posljednjih desetljeća.

“U Njemačkoj i inostranstvu mahom žanje pohvale, u vanrednim okolnostima se zalaže za vrijednosti Evropske unije”, navodi DW.

Ukazuje i da je ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer, bivši bavarski premijer, koji je uvek imao ambivalentan odnos prema kancelarki, rekao početkom maja da “ne može poreći kako je u posljednje vrijeme više puta čuo zamisao” da Merkel i na sljedećim parlamentarnim izborima 2021. godine bude demokršćanska kandidatkinja za kancelarku.

Jača podrška građana demokršćanima

“Kuhinja glasina je proključala. Pogotovo jer kancelarkin CDU ima velikih muka da pronađe novo rukovodstvo i kandidata, a da se to ne pretvori u kopanje unutarstranačkih rovova”, navodi DW.

Kako ističe, pojačala se i podrška građana demokršćanima, pošto su mahom zadovoljni kako vlast reagira u vrijeme korona virusa.

Prema posljednjim anketama, CDU ima podršku između 38 i 39 posto građana, što je čak 15 procenata više nego prije krize.

Merkel je, međutim, najavila da se povlači u oktobru 2018. godine, poslije očajnih izbornih rezultata na pokrajinskim izborima u Bavarskoj i Hessenu, za koje su mnogi nju okrivili.

Tada je rekla da će voditi vladu do kraja mandata 2021. godine i da se više neće kandidirati.

No, DW navodi da su zastupnici demokršćana puni riječi hvale za kancelarku, ali da izbjegavaju izjavama raspaliti glasine, prema kojima bi se kancelarka ipak mogla predomisliti.

Izvor: Agencije